Svečanim koncertom počela Kotorska koncertna sezona

Kotor, 7. decembar 2018.

Koncertom dvojice vrsnih muzičara, violončeliste Dmitrija Prokofjeva i pijaniste Ratimira Martinovića, počela je četvrta po redu koncertna sezona koju združenim snagama organizuju Muzička škola „Vida Matjan“ i festival KotorArt Don Brankovi dani muzike.

Prokofjev i Martinović su pred punim gledalištem izveli interesantan i zahtjevan program satkan od kompozicija Šumana, Šuberta, Šnitkea i Ščedrina. U uvodnom obraćanju, direktorica Škole Laura Jovanović podsjetila je na važnost ovakvog, praktičnog usavršavanja učenika škole, kao i na okolnost da većina gostujućih umjetnika i profesora sa domaćeg i regionalnih umjetničkih fakulteta održe besplatne radionice za učenike škole. Gradonačelnik Kotora, Vladimir Jokić je u svom govoru poručio da je jedna od ideja ove sezone da “u danima kada primorski gradovi utonu u blagu melanholiju, depresiju kišnih dana, probudimo usnuli grad i da notama rastjeramo težinu južinu”.

Kotorska koncertna sezona će trajati do juna mjeseca, tokom kojih će u fokusu biti violončelo, kao deficitaran instrument u Crnoj Gori u pogledu mladih muzičara. Kotorska i crnogorska publika imaće priliku da sluša najbolje učenike na svečanim školskim koncertima od Božića do Božića, za Dane Kamelije, uoči dana škole, umjetnike sa domaće scene poput pijaniste Bojana Martinovića i violiniste Vujadina Krivokapića, regionalne muzičare, poput violončelistkinja Sandre Belić i Irine Josifoske i operskog ansambla Umjetničke akademije u Osijeku, kao i međunarodno afirmisane muzičare poput poljskog Krakovskog dua Kalinovski-Selezer (violončelo-klavir) koji nastupa već u utorak, 11. decembra, u dvorani sv. Duha u Kotoru.

Photo: Foto Parteli Kotor