TV igrani film za đecu „Hozentarus“ na 14. Dječijem filmskom festivalu „Kids fest“

 

 

TV igrani film za đecu „Hozentarus“, nastao po istoimenoj bajci Dragane Kršenković Brković, u režiji Draška Đurovića i produkciji Radio Televizije Crne Gore, pozvan je da učestvuje na 14. Dječijem filmskom festivalu „Kids fest“, koji se od 15 – 21. oktobra 2018. godine održava u Beogradu.

„Hozentarus“ je jedini film iz regiona na programu Festivala i biće prikazan pored  još petnaest ostvarenja iz SAD-a („Ferdinand“ u produkciji 20th Century Fox-a; „Time Toys“ u produkciji Madalyn Production iz Los Anđelesa), Kanade („Misija Katmandu: Avanture Neli i Sajmona“ u proizvodnji 10th Ave Production iz Kvibeka), Francuske („Aladin 2“ u proizvodnji Pathé), Velike Britanije, Njemačke, Kine, Malezije, Norveške, Češke, Finske, Danske i drugih zemalja. (Link: www.kids-fest.com)

Dječiji filmski festival „Kids fest“ nastao je 2004. godine sa željom da djeci pruži nova iskustva i znanja iz oblasti filma. Na festivalu se prikazuju najkvaliteniji igrani, animirani, dokumentarni i 3D filmovi iz cijeloga svijeta za đecu predškolskog i školskog uzrasta. Veći dio ovih ostvarenja prikazan je na poznatim svjetskim festivalima kinematografije za đecu.

„Hozentarus“ je zanimljiva savremena bajka koja zbog poruka i pouka može biti i bajka za odrasle. U filmu igraju Danile Babović, Sanja Popović, Jelena Nenezić-Rakočević, Georgije Pusep, Danilo Čelebić, Dragan Račić i Nikola Perišić. Producent filma je Stefan Milović, kasting direktor Slado Divanović, kostimografkinja Slobodanka Seka Martinović, a scenograf Stanislav Nikićević. Snimatelji su Vesko Balandžić i Danilo Papić, dok je majstor svijetla Zoran Š. Kovačević. Ton majstor je Rade Anđić a montažer Aco Pejović. Film je 9. juna 2018. godine premijerno prikazan na TVCG.