Prijić Aleksandar

1920.

U Tivtu 17. decembra rođen je Aleksandar Aco Prijić. Rano djetinjstvo provedi u Tivtu, osnovnu školu uči na Kamenom – iznad Herceg Novog, a gimnaziju u Novom, Beranama Kolašinu i Nikšiću u kome je maturirao 1939. godine.

1941.

Nakon vojske u Mariboru ( Škola rezervnih oficira) zbog naprednih ideja i po kazni, prelazak u puk “Miloš Veliki” u Vranju. Aprilski rat zatiče ga na bugarskoj granici. Četiri godine provodi u ratnim logorima: Dragoman u Bugarskoj, Turn Magurel u Rumuniji, pa onda u Njemačkoj u Altenburgu, Esperštetu, Stojdenu, Kenigeradou, Šifergrabenu, Biterfeldu…

1945.

Nakon oslobođenja dolazi na Cetinje. Likovno se obrazuje u Umjetničkom ateljeu koje je osnovalo Ministarstvo prosvete Narodne Republike Crne Gore. Slikarstvo uči kod Mila Milunovića i Petra Lubarde do 1951. godine.

Stipendiju koju je dobio za nastavak školovanja od Sovjetskog saveza nije realizovao zbog izbijanja Informbiroa, dok je drugu stipendiju koju mu je ponudilo Ministarstvo prosvete za studije u Beogradu odbio. Izabrao je da ostane u Crnoj Gori.

1946.

Bio je jedan od osnivača, sekretar pa predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Uz Božidara Jakca, Đorđa Andrejevića Kuna, Lazara Ličenoskog, Marijana Detonija, Ismeta Mujezinovića učestvovao je u osnivanju Saveza likovnih umjetnika Jugoslavije.

1948.

Radio je u Odjeljenju za kinematografiju Ministarstva prosvjete, Agitpropu Narodne omladine Crne Gore.

Dobio je nagradu Predsjedništva vlade Narodne Republike Crne Gore.

1950.

Dobio je zaduženje da formira Muzej NOB-a, u kojem obavlja funkciju direktora do 1959. godine. Postavljen je za direktora Ansambla narodnih igara na Cetinju.

1951.

Sa Milom Milunovićem pridružio se grupi Samostalni koja se odvojila od Udruženja likovnih umjetnika u Beogradu, u vremenu kada nije bilo preporučljivo formiranje asocijacije koje bi konkurisale zvaničnom Udruženju.

Sa Gojkom Berkuljanom i Brankom Filipovićem Filom osnovao je prvu likovnu grupu u Crnoj Gori – Trojica. Ove mlade talentovane umjetnike povezivala je potreba za punom slobodom umjetničkog izražavanja, češća izlaganja, afirmacija slobodnog udruživanja i ostvarivanja tješnjeg kontakta sa publikom i kritikom.

1953-1960.

Studiski boravio u Italiji, Grčkoj, Francuskoj.

1959.

Sa porodicom prelazi u Podgoricu. Učestvuje u osnivanju Umjetničkog paviljona u Titogradu, a 1961 g. osniva Modernu galeriju i postaje njen prvi direktor. Na ovom položaju ostaje do penzionisanja. 1974.

1961. i 1965.

Dobio je najveće državno priznanje Crne Gore Trinaestojulsku nagradu.

1973.

Dobio je nagradu AVNOJ-a.

1974.

Preseljava se sa porodicom u Herceg Novi.

1985.

1. marta izabran je za vanrednog člana Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Prethodno je, 1972. godine, odbio tu mogućnost jer je smatrao da u Akademiju treba da budu primljeni i njegove kolege Petar Lubarda, Milo Milunović, Risto Stijović, Dado Đurić, Filo Filipović, Luka Tomanović, umjetnici koji, kako je Prijić smatrao, neopravdano nisu bili predloženi. U CANU je bio potpredsjednik pa predsjednik odjeljenja za likovnu umjetnost.

Umro u Nikšiću 5. februara 1986.godine.

 

Aleksandar Aco Prijić

Aleksandar Aco Prijić

  Zahvaljujemo se gospodinu Đuru Prijiću, koji je omogućio da na stranicama Montenegrine, pripremimo izložbu umjetničkog stvaralaštva Aleksandra Aca Prijića. Svi korišćeni tekstovi i fotografije u ovoj prezentaciji, zaštićeni... read more »

 
Aleksandar Aco Prijić – Biografija

Aleksandar Aco Prijić – Biografija

                        1920. U Tivtu 17. decembra rođen je Aleksandar Aco Prijić. Rano djetinjstvo provedi u Tivtu, osnovnu školu uči na Kamenom – iznad Herceg Novog, a... read more »

 
Aleksandar Aco Prijić – Galerija

Aleksandar Aco Prijić – Galerija

                          Aleksandar Aco Prijić, Herceg Novi, 1982.godina   Stara maslina, 1948, ulje na platnu Masline, 1949, ulje na platnu Bjelopavlići, 1950, ulje... read more »

 
Aleksandar Aco Prijić – Tekstovi

Aleksandar Aco Prijić – Tekstovi

                        …poslije rata Prijić je kao samorastan talenat, izuzetno ne samo za Crnu Goru već možda i šire, izbio na površinu umjetničkog stvaranja. Njegov... read more »

 
 
 
 

Kalendar

January 2004
M T W T F S S
    Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031