Podgorica – Izložba “Sklopljene oči drugačije gledaju svijet” Luke Sekulića

Izložba pod nazivom “Sklopljene oči drugačije gledaju svijet”, akademskog slikara Luke Sekulića, otvorena je u utorak 19. novembra 2019. godine, u Modernoj galeriji u Podgorici. Izloženo je četrdeset radova rađenih u različitim slikarskim i crtačkim tehnikama.

BIOGRAFIJA

LUKA SEKULIC rođen je 1983. godine u Podgorici. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Magistrant je na postdiplomskim studijama na istom fakultetu. Dobitnik je Godišnje nagrade za slikarstvo Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje i otkupne nagrade Univerziteta Crne Gore 2006. godine.

Ućestvovao je na brojnim grupnim izožbama u zemlji i inostranstvu.

SAMOSTALNEIZLOŽBE:

2008. Podgorica, Cafe Berlin: “Znaćeš šta pričam samo ako ti se desi”

2012. Podgorica, galerija Centar: “Sa novčanom dušom ili da pobjegnem od svega”

2018. Podgorica, galerija Perjanički dom: “Vapaj sa izvora brutalne tišine”

2019. Podgorica, Moderna galerija: “Sklopljene oči drugačije vide svijet”


Mr Selma Đečević je, između ostalog, za Sekulovićeve radove kazala: „Na Sekulićevim slikama i crtežima vlada atmosfera prisustva sadašnjem trenutku – vremenu i gradskom prostoru koji se izjednačavaju sa predsmrtnim vremenima. Redikuli i sablazni u ambijentu izgubljenog gradskog pejzaža, ponoćne jeze na karnevalima ispod mosta, zrikave mjesečine među blokovima zgrada, u ambijentu parka koji pohode utvare, stadiona, praznih gradskih grobnica obraslih karanfilima i smiljem… nepatvoreni su prikazi  oblikovani iskustvom (koje se nadvilo nad nama u opominjućem naslovu ciklusa Znaćeš šta pričam samo ako ti se desi). Svaka je nevolja ovdje prije svega lična, i svaka bol vlastita prije nego što je našla svoje opšte mjesto i otjelovila se u svjetskom bolu koji pulsira u svakom potezu. Weltschmerz koji kriči sa izgubljenih pogleda (hulje) kao čekrk steže usamljena i izdeformisana bića u beznadežnom leglu čamotinje i propasti svijeta. Lukina inspirisanost evropskim pjesničkim simbolizmom ovdje je očigledna, a njegovo interesovanje za tekst posebno je primjetno na crtežima, čiji je neizostavni dio. Pri tome treba naglasiti da je Sekulić znalac detalja. To se ne ogleda samo u vrijednostima minucioznog crteža već i  u njegovoj neobičnoj tankoćutnoj prirodi koja mu omogućava da ima uvid u ono što je suština umjetnosti – da primjećuje”.

DIO IZLOŽENIH RADOVA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + four =