Veliko umjetničko finale prvog Wild Beauty Art festivalaŽabljak, 25. avgust 2019.

Posljednji koncert prvog Wild Beauty Art festivala, održao se na Crnom jezeru a njegov protagonista bio je pijanista svjetske reputacije, Kemal Gekić. Ovaj rođeni Splićanin, koji već duže vrijeme živi i radi u Sjedinjenim američkim državama, svojim bravurama je priredio događaj za pamćenje. Izvodeći djela Lista, Šopena, Betovena i drugih, koji su se u ovom dijelu Crne Gore čuli po prvi put, Gekić je publiku nekoliko puta dizao na noge. Njegovo ogromno iskustvo i veliki autoritet koji uživa u svijetu pijanizma na svjetskom nivou daju onu lakoću i neposrednost u izvođenju koja je svojstvena samo najvećim umjetnicima. Jednostavan, komunikativan ali istovremeno vatren i neobuzdan, Gekić je na Crnom jezeru odsvirao resital koji bi i u najznačajnijim dvoranama Evrope i svijeta bio prepoznat kao izuzetan. Publika je to znala i da prepozna i nagradi.

Gekićevim koncertom uspješno je završeno prvo izdanje Wild Beauty Art festivala.  Zamišljen kao spoj prirode i umjetnosti, prvo izdanje je izazvalo ogromno interesovanje ne samo publike na koncertima na Crnom jezeru, već i na društvenim mrežama. Fotografije i video zapisi spektakularnih pejzaža u kojima su priređivani nastupi umjetnika osvojili su srca mnogih koji vole prirodu i umjetnost. Umjetnici koji su nastupali na festivalu su bili iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjedinjenih američkih država i Mađarske. Savin kuk, UNESCO lokalitet Stećaka, prevoj Sedlo i Most na Đurđevića Tari, bile su lokacije na kojima su se odigravali dnevni koncerti za planinare, turiste ali i mještane koji su vrlo pozitivno reagovali na cijeli koncept i njegovu realizaciju.

Festival je zatvorio državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović, koji je u svom obraćanju publici zaključio da je prvo izdanje Festivala nadmašilo očekivanja i da je uvjeren da će Festival rasti u svim pravcima, dokazujući da je prirodno da Crna Gora i njena turistička ponuda obuhvataju i umjetničke projekte poput ovih.

Festival Wild Beauty Art odigrao pod pokroviteljstvom Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Turističke organizacije Žabljaka kao i uz podršku Opštine Žabljak i NP Durmitor. Posebnu zahvalnost organizatori ističu državnom sekretaru u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, gdinu Damiru Davidoviću i direktorici Turističke organizacije Žabljaka, Vanji Krgović Šarović. Fondacija Wild Beauty Art koja stoji iza istoimenog festivala, je već pripremila nove programe do kraja godine i obećala nove umjetničke doživljaje u netaknutoj crnogorskoj “divljoj ljepoti”.