Zagreb, Crnogorski dom – Izložba fotografija i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma

 

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb organizuju:

Otvaranje Izložbe fotografija
PER SPECUS AD ASTRA- KROZ ŠPILJE DO ZVIJEZDA

i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma

ZAUSTAVLJENO VRIJEME – ETNO SELO I PEĆINSKI PARK TRNOVO

 

Proizvodnja:  Dinaridi – Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena- 2018.

15. 2. 2018.  (četvrtak) s početkom u 19h, Crnogorski dom, Trnjanska cesta 35, Zagreb.

 

-Izložba se održava u povodu 15. godišnjice uspješnog rada udruženja Dinaridi – društva za istraživanja i snimanja krških fenomena (DDISKF) iz Zagreba.

Društvo je u 15 godina rada istražilo mnoge speleološke objekte, sudjelovalo na velikom broju ekoloških akcija, održalo znanstveno-popularna predavanja, radilo na uređenju triju špilja za turističku posjetu. Osnovalo prvu speleo-art galeriju “ALTI” sa slikama i djelima poznatih umjetnika.

Osnovali su i otvorili Prvi speleološki dom u Novoj Kršlji 2002 godine, i organizirali 16 uspješnih speleološkoronilačkih  ekspedicija.

-U filmu se prikazuju dijelovi stare Crne Gore, tačnije Crmnice s težištem na selu Trnovu.

Dvije međunarodne speleoronilačke ekspedicije Trnovo 2014 i 2015 ukazale su na ovaj vrijedni biser povijesno-prirodne baštine tog dijela Crne Gore.

Selo u kojem vrijeme kao da je stalo, stare tradicionalne crnogorske kuće i špilje sastavni su dio tog ambijenta. Osim izuzetne ljepote kamenih ukrasa, špilje su imale vodu koja je za velikih suša bila spas ljudima i blagu iz sela. Malo se što promijenilo. Nažalost, neprestano iseljavanje bez nade u bolju budućnost, ovo selo dovelo je na rub postojanja. Međutim, ako se krene vizionarski, uz malo truda i dobrih projekata, sigurno se može otrgnuti zaboravu.