Zajednica Crnogoraca Albanije obilježila 103 godine od medovske tragedije

U okviru realizacije svojega programa za 2019 godinu, Zajednica Crnogoraca Albanije  obilježila je 103 godine od medovske tragedije u kojoj je stradalo oko 400 civila uglavnom porijeklom iz Crne Gore, koji su kao  crnogorski iseljenici iz Amerike krenuli u svoju otadžbinu i na tom putu stradali u pomorskoj nesreći dana 06.01.1916. godine. Brod Brindizi je na putu od grada Brindizija, u neposrednoj blizini luke Medova naišao na podvodnu minu što je prouzrokovalo potonuće broda i putnika.

Ova manifestacija je imala dvije posebne aktivnosti u dva grada u Albaniji u različito vrijeme dana 06.01.2019 g.

Prva aktivnost ove manifestacije održana je u 08.00 h. u manastirskoj crkvi sv. Vladimira koji se nalazi u okolini grada Elbasana. Uz blagoslov Mitropolita Andona sveštenik i rukovodilac manastira otac Irinej održao je liturgiju u čast utopljenih crnogorskih dobrovoljaca koji su stradali kod Medove.

Druga aktivnost ove manifestacije održana je u 12.00 h. u blizini luke Medova, na moru, tačno iznad potopljenog broda Brindizi što je tačno nakon 103 godine od nesreće po prvi put. Prisutnima su se obratili predsjednik ZCGA Marinko Ćulafic i generalni sekretar Matice crnogorske Ivan Ivanović.

Simboličnim spuštanjem vijenaca i cvijeća delagacije ZCGA iz Elbasana, Tirane, Drača i Skadra kao i Matice crnogorske, grada Ulcinja i Crnogorske zajednice iz Makedonije odata je počast svim utopljenim crnogorskim dobrovoljcima.

Predsjednik ZCGA u svom obraćanju obavijestio je prisutne da je ovo prva manifestacija iz ovogodišnjeg programa koja postaje tradicionalna i održavaće se svake naredne godine.

G-din Ivan Ivanović je u svom obraćanju iskazao zahvalnost  ZCGA i iskazao podršku predsjedniku zajednice u realizaciji njihovog programa u budućnosti.