Zavoda za udženike i nastavna sredstva Podgorica – Ilustrovana knjiga za djecu Tajna jedne Tajne

 

 

Ilustrovana knjiga za djecu Tajna jedne Tajne – Secret’s Secret, književnice Dragane KršenkovićBrković, objavljena je u biblioteci ZUBLJA Zavoda za udženike i nastavna sredstva – Podgorica. Riječ je o modernoj bajci koja je štampana dvojezično, na crnogorskom i na engleskom jeziku (u prevodu dr Miše Nedeljkovića, redovnog profesora na Univerzitetu Oklahoma u SAD). Za izdavača knjigu potpisuje direktor Zavoda udženike i nastavna sredstva – Podgorica mr Pavle Goranović, urednica knjige je Nađa Durković, a ilustratorka Slađana Bajić-Bogdanović.

Pored ove knjige, Dragana Kršenković-Brković u biblioteci ZUBLJA objavila je i knjige bajki Duh Manitog jezera i Tajna plavog kristala. Knjigu Duh Manitog jezera odabrala je Internationale Jugend Bibliothek iz Minhena za White Ravens 2011. Ova se nagrada dodjeljuje onim knjigama za djecu u svijetu koje se izdvajaju svojim inovativnim umjetničkim stilom. 

O bajci Tajna jedne Tajne kritičarka dr Sofija Kalezić-Đuričković u studiji „Književno stvaralaštvo za djecu Dragane Kršenković Brković“, objavljenoj u zborniku Savremena crnogorska književnost za djecu i omladinu I (Ratkovićeve večeri poezije, Institut za dječiju i omladinsku književnost, 2016) zapisala je: Djelo „Tajna jedne Tajne“ pred čitaoce dovodi neobičnu heroinu u inovantan literarni kontekst nepoznat u drevnom žanru bajki, kao i originalan pristup staroj i često obrađivanoj temi, kakvu predstavlja prva ljubav. Ova knjiga, s jedne strane, ohrabruje djecu da otkriju onu drugu, skrivenu stranu egzistencije, a s druge – u njima stimuliše želju da saznaju šta leži unutar različitih životnih pojava, odnosa i fenomena… Kao moderna bajka, „Tajna jedne Tajne“ ima emotivno, simboličko, ali i ljekovito značenje za čitaoce, nudeći mogućnost mladoj publici da prevaziđe teškoće odrastanja i strah od nepoznatog.

Dragana Kršenković Brković autorka je romana Atelanska igra i Izgubljeni pečat, zbirki pripovedaka Vatra u Aleksandriji i Gospodarska palata, zbirke jednocinki Iza nevidljivog zida, monografije Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u „Ranim jadima“ Danila Kiša, kao i knjiga za djecu – Tajna plavog kristala, Duh Manitog jezera, Tajna jedne Tajne, Muzičar s cilindrom i cvetom na reveru i Modra planina. Bila je gostujuća književnica u rezidencijalnim programima u SAD (The apexart New York City Fellowship, New York City, 2014; Writers Omi, Ledig House, New York, 2017), u Mađarskoj (Pécs Writers Program, Pečuj, 2013) i u Austriji (Writer in Residence, KulturKontakt Austria, Beč, 2011). Kao Hubert H. Humphrey stipendistkinja Vlade SAD boravila je na UC Davis i UM College Park (2005/2006). Kao OeAD stipendistkinja Vlade Austrije bila je na studijskom boravku na Karl-Franzens-Universität i Institut für Slawistik u Gracu (2008). Takođe, gostovala je na Rodosu (Međunarodni Forum umjetnica Mediterana, 2000), u Bolonji (Međunarodni sajam knjiga, 2011) i u Bratislavi (BIB, 2011). U periodu 2008–2018. nominovana je za Astrid Lindgren Memoral Award, najveću književnu nagradu u stvaralaštvu za djecu u svijetu, koju dodeljuje Vlada Švedske.