14. UnderhillFest počinje 07. juna


Festival će biti otvoren 7. juna 2023. godine na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici kada će biti prikazan film „Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels“ rediteljke Mile Turajlić koji je premijerno prikazan na najvećem festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu. Producenti filma su Mila Turaljić i Carine Chichkowsky, dok su koproducenti Vanja Jambrović i Vuk Perović, umjetnički direktor i filmski selektor Underhillfesta. Film je rađen u produkciji “Poppy Pictures” iz Srbije, “Survivance” iz Francuske, “Restart” iz Hrvatske i “Kino” iz Crne Gore. Ovo ostvarenje podržano je od strane Filmskog centra Crne Gore. Festival će biti zatvoren 15. juna projekcijom filma “Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“ drugi dio ditpiha Mile Turajlić koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF).

Na 14. UnderhillFestu podgorička publika će u Njegoševom parku, Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” i u U CKZ Ribnica moći da pogleda 29 filmskih ostvarenja – najboljih u proteklih godinu dana. Dugometražni filmovi su kao i prethodnih godina podijeljeni u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku. Na 14. UnderhillFestu biće prikazani i kratki dokumentarni filmovi u selekciji „7 kratkih“, a već osmu godinu za redom, biće održan i program “U fokusu”, koji UnderhillFest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. U CKZ Ribnica biće prikazan program posvećen muzičkim dokumentarcima. I ove godine biće realizovan Teen Docs, škola dokumentarnog filma za učenike i učenice srednjih škola.

Na UnderhillFestu na otvaranju nastupiće „Gospoda Glembajevi“ – jedan od najcjenjenijih crnogorskih alternativnih muzičkih sastava i Peđa Radović, a na zatvaranju kultni beogradski bend „Lira Vega“ i DJ Dejan Vučetić Vuča.

Žiri 14. Underhillfesta biće Andrijana Stojković – rediteljka i producentkinja iz Srbije, Andrej Korovljev – reditelj iz Hrvatske i Bojan Stijović – reditelj iz Crne Gore. Studentski žiri za selekciju 7 kratkih su Ana Ćulum, Elena Simović i Jevrem Bojović.    

UnderhillFest je jedini festival dokumentarnih filmova u Crnoj Gori, a tokom prethodnih  godina prikazivao je najbitnija dokumentarna ostvarenja, dobitnike velikih priznanja, ali i otkrivao i davao podršku regionalnim i lokalnim autorima. Festival je postao dio imidža grada i države, adresa za sve one koji žele da budu u toku sa dešavanjima u svjetskoj kinematografiji.

PROGRAM FESTIVALA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + two =