14. UnderhillFest – Program za četvrtak


U okviru programa „Muzički dokumentarci u Ribnici“ 14. UnderhillFesta, u četvrtak, 8. juna u 21 sat u Centru kulturnih zbivanja – Ribnica, biće prikazan film „Sezarija Evora“ autorke Ane Sofie Fonsece. Film je priča o svjetski poznatoj pjevačici Sezariji Evori. Uz dosad neviđene snimke i uvide u život pjevačice, film prati njenu borbe i uspjeh. Rediteljka koristi arhivske snimke, koncerte, intervjue i slike kako bi prikazala ženu koja je ostala vjerna sebi i nikada se nije odrekla nezavisnosti. Ostala je u ožiljcima zbog svoje problematične mladosti, a na pitanje novinara koji je njen najveći san, odgovorila je: „Ne vjerujem u snove, pitajte me nešto drugo!“. Film se prikazuje u okviru vantakmičarske selekcije 14. UnderhillFesta.

Kako UnderhillFest pokazuje svoj aktivizam promocijom tema koje su važne za društvo, u četvrtak, na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici, neposredno prije projekcija takmičarskog programa, biće prikazan video na temu vršnjačkog nasilja, koji je nastao u okviru kampanje „Uči, saznaj i pokreni se“ koji je kompanija One realizovala u saradanji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom. U desetominutnom video proslavljeni crnogorski Olimpijci kroz moćne i inspirativne poruke ohrabruju mlade da se bore protiv nasilja, pružajući im nadu da u toj borbi nisu sami.

Na Terenu KK Budućnost, u Njegoševom parku, u 21 sat biće prikazan kratkometražni dokumentarni film „Jel’ kužiš sad“ rediteljke Lucije Brkić u kojem hrabro progovara o intimnoj temi.

Nakon toga, takođe na Terenu, u 21.10 biće prikazan film „Bugi i demoni“ reditelja Ivana Šijaka, o čuvenom beogradskom uličnom fotografu. Upoznat sa najneobičnijim devijacijama ljudske prirode, Bugi se udaljava od ulične fotografije i u svom beogradskom ateljeu radi na seriji portreta u tehnici Kolodijumskog procesa, pod nazivom „Demoni“. Film se prikazuje u takmičarskoj regionalnoj selekciji, a gosti 14. UnderhillFesta su Ivan Šijak i protagonista filma Vladimir Milivojević Bugi. Razgovor sa gostima publika će moći uživo da prati i putem društvenih mreža UnderhillFesta i YouTube kanala uz podršku kompanije One.

U 22.25 biće prikazan film „El Eko“ Tatiane Huezo, nagrađenog na Filmskom festivalu u Berlinu.  

U slučaju nevremena, filmovi predviđeni za Njegošev park, biće prikazani u CKZ Ribnica.     

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 3 =