14. UnderhillFest – Program za petak

U okviru programa „Muzički dokumentarci u Ribnici“ 14. UnderhillFesta, u petak, 9. juna u 21 sat u Centru kulturnih zbivanja – Ribnica, biće prikazan film „Miuša – glas bosa nove“ u režiji Daniela Zarvosa i Liliane Mutti. Brazilska pjevačica Miuša bila je u braku sa “ocem” žanra Žoaoem Žilbertom. Osim što je pjevala bila je i koautorka muzike, ali sve do sada njena uloga u ovom muzičkom pokretu, a samim tim i ženska perspektiva, je bila zanemarena. Kada je 2018. godine preminula, njen nećak Daniel Zarvos je već radio na ovom filmu u kojem pjevačica indirektno priča priču o svom životu, kroz ličnu arhivu fotografija, kućnih videa, priča, pisama i audio zapisa. Film se prikazuje u okviru vantakmičarske selekcije 14. UnderhillFesta.

Kako UnderhillFest pokazuje svoj aktivizam promocijom tema koje su važne za društvo, u četvrtak, na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici, neposredno prije projekcija takmičarskog programa, biće prikazan video na temu vršnjačkog nasilja, koji je nastao u okviru kampanje „Uči, saznaj i pokreni se“ koji je kompanija One realizovala u saradanji sa Crnogorskim olimpijskim komitetom. U desetominutnom video proslavljeni crnogorski Olimpijci kroz moćne i inspirativne poruke ohrabruju mlade da se bore protiv nasilja, pružajući im nadu da u toj borbi nisu sami.

Na košarkaškom terenu „Dragan Ivanović u Njegoševom parku, u 21 sat biće prikazan kratkometražni dokumentarni film „Na kraju puta“ rediteljke Ivane Todorović. Ovo ostvarenje prati dvoje protagonista, Željka i Viki, koji su svoje živote posvetili obezbjeđivanju mirnog i dostojanstvenog kraja za konje na samrti. Na malom imanju kod Lapova, oni žrtvuju sve što imaju kako bi osigurali da ova zaboravljena bića dobiju saosjećanje i empatiju koje zaslužuju.

Nakon toga, takođe na košarkaškom terenu, u 21.30 biće prikazan poetski dokumentarac o postjugoslovenskim društvima “Muzej revolucije” nagrađivanog reditelja mlađe generacije Srđana Keče. Kečin novi film uzima za polazišnu tačku nikada dovršeni projekat izgradnje velikog muzeja u Beogradu, planiranog u slavu revolucije naroda Jugoslavije.

U 23.05 biće prikazan film „Domovina“ Alexandera Mihalkovicha i Hanne Badziake. Koristeći ličnu i profesionalnu perspektivu reditelj Alexander Mihalkovich i rediteljka inovinarka Hanna Badziaka naglašavaju uzroke i posljedice decenijama stare „tradicije” nasilnog maltretiranja, mučenja i ubistava kao sredstva kontrole.

 U slučaju nevremena, filmovi predviđeni za Njegošev park, biće prikazani u CKZ Ribnica.     

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 − 14 =