14. UnderhillFest – Program za utorak, 13. jun


U utorak, 13. juna u 18 sati u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović” u Podgorici u 18 sati, u okviru programa „U fokusu”, koji UnderhillFest realizuje sa Centrom za ženska prava. Biće prikazan film „Veće od traume“ rediteljke Vedrane Pribačić. Film prati tri godine stanja i doživljaje tri žene silovane u Domovinskom ratu, kao i proces njihovog osnaživanja kroz iznošenje potresnih životnih priča. Marija osjeća da ne zaslužuje da bude slobodna, Katica se panično boji i najmanje promjene. Ana se osjeća kao malo, osamljeno pače izolirano od svih. Ona je jedina Srpkinja u grupi, a pitanje nacionalnosti i dalje je breme koje tišti protagonistkinje. Činjenica da su sve silovane od strane srpskih vojnika ne umanjuje nepovjerenje grupe prema Ani… Sada one otkrivaju ko bi mogle biti bez traume s kojom se identifikuju, što im mijenja živote i odnose.

Na košarkaškom terenu „Dragan Ivanović“ u Njegoševom parku, u 21 sat biće svjetska premijera filma „Procenti života“ Vladimira Perovića. U podnaslovu filma stoji – „hronika zlatnog doba u zemlji meda, mleka i statistike na čudnoj strani istorije, istine i civilizacije“.

-Sveta statistika. Egzaktnost. Jesu li brojke i procenti istinski odraz stvarnosti!? Može li statistika da izrazi život!? Život i stvarnost jednog društva? Da se približimo odgovoru pomažu nam staklene fasade modernih zgrada, modernog života. Jesu li odrazi u njima bliži stvarnosti i životu nego slike Pikasa ili Dalija…!?- piše u sinopsisu filma. Kreativni dokumentarci Vladimira Perovića, koji je i gost UnderhillFesta, prikazivani na festivalima u zemlji i širom svijeta i osvojili su do danas 111 priznanja.   

Nakon toga, u 21.30 sati, takođe na košarkaškom terenu, biće prikazan film “Mlungu – Bijeli kralj” hrvatskog redatelja Davida Lušičića, koji je i gost UnderhillFesta. U središtu njegovog filma nalazi se nekadašnji pomorac Branimir Orač, koji je 2009. godine u Južnoafričkoj Republici uhapšen s 230 kilograma kokaina skrivenom na teretnom brodu. Nakon pet godina zatvora Lušičićevog protagonista – Mlungua – Bijelog kralja, kako su ga zvali iza rešetaka – pratimo kako se suočava s izazovima normalnog života. Film se prikazjju u okviru regionalne selekcije.

U 22.50, na košarkaškom terenu, biće prikazan film „Zalaganica“ reditelja Łukasza Kowalskog, koji se prikazuje u okviru međunarodne selekcije. Jola i Wiesiek dvoje su ekscentričnih poljskih biznismena koji vode vjerovatno najveću zalagaonicu u Evropi. Međutim njihovi sugrađani, osiromašeni nakon zatvaranja obližnjih rudnika, zalažu sve predmete. Zajedno sa svojom kramom oni dovlače i svoje probleme, ali ni Wiesiekove lude marketinške ideje ni Jolino nježno srce ne uspijevaju održati posao kojem sve lošije ide. Iako zalagaonica stvara gubitke, ona postaje važnim središtem u životu lokalne zajednice. Uskoro se nađe na rubu bankrota, što Jolin i Wiesiekov odnos stavlja na ispitivanje. Katastrofa prijeti, a vlasnici posljednji put pokušavaju da spasu posao i svoju ljubav.

U slučaju nevremena, filmovi predviđeni za Njegošev park, biće prikazani u CKZ Ribnica.     

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 − 8 =