15000 gledalaca u prvom dijelu sezone Gradskog pozorišta

Proteklu sezonu u Gradskom pozorištu obilježile su premijere predstave ,,Samo da je po redu” koju je po tekstu Stefana Boškovića režirala Lidija Dedović, kao i komada ,,Mislim da treba da razgovaramo“ po tekstu Dragane Tripković i u režiji Danila Marunovića, kojima se nastavlja repertoarska orjentacija kuće, što je angažovanje i njegovanje domaćih autora.

Misiju saradnje regionalnih pozorišta nastavili smo kroz Regionalnu uniju teatara, festival RUTA GRUPA TRIGLAV. Domaćini trećeg izdanja ovog festivala bili smo u aprilu mjesecu kada smo ugostili vodeća regionalna pozorišta. Tako je publika imala priliku da vidi najbolja ostvarenja Beogradskog dramskog pozorišta, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, Ulysses teatra iz Zagreba, Dramskog teatra iz Skoplja i Mestnog gledališča ljubljanskog.

Značaj regionalnih fetivala i gostovanja ogleda se u razmjeni iskustava, ideja i uvida u druge pozorišne produkcije. Reakcije publike i kritike su najbolji pokazatelj kvaliteta rada pa smo ovacijama i dobrim kritikama  ispraćeni na gostovanjima u Novom Sadu, Beogradu, Ljubljani, Skoplju i Sarajevu.

Kao jedino profesionalno dječije pozorište u Crnoj Gori trudimo se da naše predstave budu vidljive djeci širom naše zemlje pa smo tako predstave sa Dramske i Lutkarske  scene za djecu, ali i sa Večernje izvodili u Pljevljima, Nikšiću, Tivtu i Budvi.

Ljeto će proteći u znaku festivala i premijere, a prvi nas očekuje krajem juna. Na Festivalu mediteranskog teatra ,,Purgatorije” , biće izvedena predstava ,,Ukroćena goropad”. U julu mjesecu Gradsko pozorište će gostovati na XXXVII Festivalu ,,Grad teatar” Budva sa predstavama ,,Zelena čoja Montenegra”  i  predstavom sa Dramske scene za đecu i mlade  ,,Aladinova čarobna lampa”.

Rad na predstavi ,,Dekameron” u režiji Dejana Projkovskog počinje u drugoj polovini juna, a projekat se radi u koprodukciji sa festivalom Barski ljetopis i Narodnim pozorštem iz Niša. Premijera je zakazana za kraj jula u Baru, nakon čega će u Podgorici i Nišu biti izvedena početkom jeseni.

Tokom jeseni u planu je rad na dvije đečije predstave, domaći i regionalni festivali i nastavak saradnje sa Fakultetom Dramskih umjetnosti sa Cetinja kroz projekat ,,Audijencija” pisca Vaclava Havela.  Takođe, osnaživanje ansambla mladim glumcima ostaje naša misija.

Od početka godine izveli smo 59 predstava koje je posjetilo blizu 15000 gledalaca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine − 2 =