36. FFHN-MFF- Danas na programu (25. avgust, petak)

KONFERENCIJA ZA NOVINARE , Foaje Dvorane Park, 12 sati

Sa voditeljem konferencija za novinare Vukom Perovićem biće:

Juraj Lerotić, reditelj filma Sigurno mjesto i koproducentkinja Nevenka Sablić.

Ostvarenja iz selekcije studentskog filma  predstaviće: Josip Ledina, Amar Komić, i  Muhamed Bajramović

KANLI KULA/takmičarska selekcija dugometražnog igranog filma

SMRT DJEVOJČICE SA ŽIGICAMA/Kanli kula, 20 sati i 30 minuta

Goran Kulenović, hrvatski reditelj, između ostalog kultnih serija Bitange i princeze i Crno-bijeli svijet, režirao je i spotove brojnih  izvođača (Hladno pivo, Darko Rundek, Jinx, Zabranjeno pušenje, Stampedo…), a osvojio je i nagradu „Oktavijan“ za najbolji srednjometražni film Ravno do dna i Vjesnikovu nagradu „Breza“ za film 24 sata (2002.). Njegov igrani film Pjevajte nešto ljubavno (2007.) mnogi su proglasili prvim hrvatskim rock filmom.

U filmu Smrt djevojčice sa žigicama patolog Fero vraća se na Rab, ostrvo na kojem je odrastao. Povod za dolazak je sahrana ćerke njegovog prijatelja. Međutim, brzo biva uvučen u istragu ubistva rumunske prostitutke što  budi neke duhove prošlosti, otkriva  veliku grešku iz mladosti, pa Fero istragu nastavlja na svoju ruku.

Na Kanli kuli, u terminu od 22 i 30  i film HIMERA iz selekcije KINO EVROPA

Aliće Rorvaher  italijanska rediteljka  filmova  Srećan kao Lazaro , Čuda  i Nebesko tijelo u novom ostvarenju Himera prati grupu arheologa  i  crno tržište istorijskih artefakata. Za nju su, kako objašnjava “grobnice riznice koje predstavljaju most između sadašnjosti i prošlostiа  i smrti“. Interesuje je i u kom trenutku  neki predmet prestaje da bude svet za jednu generaciju i umjesto toga postaje običan ostatak prošlog vremena.

FORTE MARE / selekcija Kino Evropa i Mreža festivala Jadranske regije

KINO EVROPA

OPALO LIŠĆE/ Forte mare, 20 sati  i 30 minuta

Aki Kaurismaki je finski reditelj sa veoma bogatom karijerom, a zanimljiv po stavu da filmovi ne treba da traju duže od 90 minuta. Njegova ostvarenja su i kraća a riječ je o  ekscentričnim parodijama raznih žanrova (putopisi, film noir, rok mjuzikli).

Film Opalo lišće obitnik je specijalne nagrade žirija 76. Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, a kritičari zapisuju da  uz sve  što poznajemo kod ovog reditelja donosi i nešto novo, svježe, nostalgično. Ovo je storija o dvoje usamljenih ljudi koji se slučajno upoznaju u sumornom, polupraznom Helsinkiju i pokušavaju da pronađu svoju prvu ljubav.

MREŽA FESTIVALA JADRANSKE REGIJE

MOĆ/ Forte mare, 22 sata

Matijas Prikler  je osnovao i vodi produkcijsku kuću MPhilms. Režirao je nekoliko kratkih i nekoliko srednjemetražnih filmova. Moć je njegov drugi dugometražni film, nakon Dobro, hvala.

Od zalutalog metka u lovačkom pohodu strada mladi izviđač, a u lovu učestvuju poznate ličnosti iz svijeta politike.  Priča filma Moć kazuje da slučaj treba zataškati pa informativne službe natjeraju advokata Marusa Štajnera da sredi situaciju. U pokušaju da obavi zadatak on sreće različite ličnosti ali im je zajedničko da  prikrivaju istinu nasuprot onima koji žele da je otkriju.

SELEKCIJA KINO EVROPA

O SUVOM BILJU/ Dvorana Park/ u 18 sati

Nuri Bilge Džejlan  reditelj je prvog kratkog turskog filma koji je prikazan u Kanu u takmičarskoj selekciji. Potom su uslijedila tri dugometražna filma – ‘’Provincijalna trilogija’’: Kasaba, Majis Sikintisi i Uzak. Uzak je proglašen najboljim filmom u Kanu 2003. Godine. Film je osvojio čak 47 nagrada, 23 međunarodne, i postao najnagrađivaniji film turske kinematografije.

U filmu O suvom bilju  upoznajemo mladog profesora ispunjenog nadom  da će dobiti unapređenje u Istanbulu, nakon obaveznog rada u malom selu. Dugo čekanje ga obeshrabruje ali kolegica Nurej mu pomaže da ponovo otkrije mogućnosti za bolju budućnost.

KUĆA NOBELOVCA IVA ANDRIĆA / Dokumentarni film, 21 sat

RAMBOY/Matthis Joulaud, Lucien Roux

SUMMER NIGHTS/LJETNJE NOĆI/ Virgile Ratelle

 ARDEN OTHER/ZLO VATRE/Alice Brygo

PALMA NOSTRA/Jana Radan, Vesna Kujović

 PROMISED LAND/OBEĆANA ZEMLJA/  Gijs Van Der Meer

FLYBY KATHY/Pedro Bastos

AMFITEATAR DVORANE PARK/ takmičarska selekcija studentskog filma, 21 sat

FDU BEOGRAD, SRBIJA

SVAKAKO ĆU DA KRVARIM/ I’LL BLEED ANYWAYS – Sara Radulović

9-5- Maša Šarović

STO POSTO ČOVEK/ 100% HUMAN – Jana Švarc

AGRFT LJUBLJANA, SLOVENIJA

DRUGI SU ĆUTALI/ DRUGI SO MOLČALI / OTHERS REMAINED SILENT – Štamcar Matic

2030- David Champaigne

TO JE MOJ DOM / THIS IS MY HOME –  Izza Mlakar

1/4 KORAKA / 1/4 OF A STEP – Katja Predan

REPRIZE, DVORANA PARK

SIGURNO MJESTO, u 16 sati

O SUVOM BILJU, u 18 sati

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


7 − one =