38. Festival Internacionalnog Alternativnog Teatra – FIAT

        38. Festival Internacionalnog Alternativnog Teatra – FIAT, jedini internacionalni festival teatra u Crnoj Gori, održaće se od 8. do 17. septembra 2023.godine. Ovaj festival privlači brojne umjetnike i publiku iz cijelog svijeta, a ove godine očekuje se još veći broj učesnika.

FIAT okuplja profesionalne teatarske trupe koje se bave alternativnim, savremenim i eksperimentalnim izvođenjima. Festival predstavlja platformu za umjetničke izraze koji se ne prilagođavaju uobičajenim konvencijama i tradicijama, već otvaraju prostor za inovativne, izazovne i provokativne forme teatarskog izražavanja.

Ove godine je pristiglo 77 potpunih aplikacija i proslijeđene su selektorki na dalju analizu. Prijave su iz: Italije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, V. Britanije, Poljske, Norveške, Portugalije, Njemačke, Srbije, Španije, Bugarske, Slovačke, Rumunije, Irana, S. Makedonije, Austrije, Izraela, Francuske, Litvanije, Češke, Grčke, Egipta, Kazahstana i Belgije. Selekcija predstava je u toku, a organizatori FIAT-a čekaju na raspodelu budžeta od Ministarstva kulture i medija i od Glavnog grada Podgorice (Sekretarijat za kulturu i sport) kako bi finalizovali program festivala.

        Ana Vujošević, glumica i selektorka FIAT-a, zajedno sa crnogorskim umjetnicima i predstavnicima organizacija u kulturi, boravila je u Lećeu, Italija, od 11. do 13. aprila na poziv Univerziteta Salento i Astragali Teatra, a u organizaciji italijanskog ITI Centra. U cilju osnaživanja veza između crnogorskih i italijanskih umjetnika, kao i zbog ojačavanja ITI (Međunarodni teatarski institut) netvorka (UNESCO mreže) kroz ITI Centar Crne Gore, jedanaest predstavnika sektora kulture, aktivnih kako unutar institucija sistema, tako i izvan njih, boravilo je u Italiji. Ova posjeta će dodatno unaprediti saradnju crnogorskih i italijanskih umjetnika, kao i umrežavanje u okviru međunarodne teatarske scene.

Ovogodišnji FIAT će biti održan u Podgorici, kao i na drugim lokacijama širom Crne Gore, a festival će uključiti različiti prateći program: radionice, izložbe, koncerte, filmski i književni program, kreativne industrije.

        FIAT je dio projekta GAIA koji se sastoji od predstave koja se bavi temom klimatskih promjena, i koja se razvija u odnosu na mjesta gdje se nalazi, značajan je za podizanje svijesti o važnosti ekološke osviještenosti i zaštite okoline. Ovaj projekat je u organizaciji renomirane italijanske kompanije ErosAntEros (IT) i izvodiće se na tri festivala: POLIS Teatro Festival u Raveni (IT), FIAT – Festival internacionalnog alternativnog teatra u Podgorici (ME) i MOT – Međunarodni pozorišni festival u Skoplju (MK).

Cilj projekta GAIA je da kroz interaktivnu predstavu, koja se razvija u odnosu na mjesta gdje se izvodi, podstakne publiku da razmisli o uticaju klimatskih promjena na našu planetu, kao i o načinima na koje svaki pojedinac može da doprinese očuvanju prirodnih resursa.

Svakako, projekat GAIA ima veliki značaj u kulturološkom i ekološkom smislu, te će njegovo predstavljanje na festivalima kao što su POLIS Teatro Festival, FIAT i MOT pomoći da se ovaj projekat vidi i čuje širem broju ljudi, čime će se doprinijeti podizanju svijesti o važnosti očuvanja okoline i podsticanju aktivne uloge pojedinaca u tome.

GAIA je pobjednički projekat EFFEA – Evropskog festivalskog fonda za mlade umjetnike 2023, sufinansiran od strane Evropske unije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five + 6 =