5. Internacionalni sajam knjiga – Promocija studije o Avdu Međedoviću Aleksandra Čogurića

Završna sajamska aktivnost trećeg dana 5. Internacionalnog sajma knjiga bila je promocija studije o Avdu Međedoviću, autora Aleksandra Čogurića. Studiju su promovisali dr Novak Kilibarda, Nikola Popović i autor.

Profesor dr Novak Kilibarda govorio je o važnim činjenica vezanim za Avda Međedovića i na taj način približio ovu značajnu ličnost velikom broju pośetilaca na promociji. Istakao je da sve poznate katedre u Evropi i Americi izučavaju Avda Međedovića, što nažalost kod nas nije slučaj. Više u video zapisu.

Nikola Popović, saradnik u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, za knjigu Aleksandra Čogurića kaže da je to netipična studija, svojevrsni koloplet istorije i književnosti, nauke o književnosti, istorije kulture i kulturologije, kombinovanih sa drugim humanističkim disciplinama, etnologijom, folkloristikom, istorijom religije i sl. Više u video zapisu.

Autor studije, Aleksandar Čogurić je kazao da ako neki savremeni čitalac želi da čita usmenu epiku, Avdo Međedović može biti njegov sigurni izbor jer je to pjesnik homerskoga smjera i prave epske tradicije, najuzvišenije. Zahvalio se prof. Kilibardi i kolegi Popoviću koji su govorili o njegovoj knjizi, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli da do njenog štampanja dođe. Više u video zapisu.

VIDEO ZAPIS PROMOCIJE

POŚETIOCI NA PROMOCIJI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 + six =