59. Bijenale umjetnosti u Veneciji


59. VENECIJANSKO BIJENALE UMJETNOSTI

The Milk of Dreams

Mlijeko od snova

Paviljon Crne Gore

The art of holding hands / as we break through the sedimentary cloud

Umjetnost držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak

23. MAJ-27. NOVEMBAR 2022.

Svečano otvaranje paviljona

21. april u 18.30, Palazzo Malipiero

59. Bijenale umjetnosti u Veneciji pod nazivom “The Milk of Dreams” biće otvoreno 23. aprila i trajaće do 27. novembra 2022. godine. Kuratorka ovogodišnjeg bijenala je Ćećilija Alemani (Cecilia Alemani).

“Mlijeko (od) snova” je knjiga Leonore Karington (1917-2011) kojim je kuratorka Alemani bila inspirisana. Prema objašnjenju kuratorke Alemani, Karingtonova je opisivala magični svijet u kojem se život konstantno preobražava kroz prizmu imaginacije, gdje svako može da se promijeni, transformiše, postane nešto drugo ili neko drugi. “Izložba nas vodi na imaginarno putovanje kroz metamorfoze tijela i definicije čovječnosti”, navela je Ćećilija Alemani u objašnjenju naslova i teme 59. Bijenala umjetnosti u Veneciji.

Venecijansko bijenale je najveća svjetska izložba savremene umjetnosti koje se održava svake druge godine u Veneciji i postoji od 1895. godine. Crna Gora se samostalno predstavlja na ovoj prestižnoj umjetničkoj smotri od 2009. godine.

Crnu Goru će na 59. Venecijanskom bijenalu predstavljati umjetnice i umjetnici:

Dante Buu, Lidija Delić i Ivan Šuković, Darko Vučković, Jelena Tomašević, kao i Umjetnička kolekcija Nesvrstanih zemalja sa radovima Zuzana Chalupove, Renea Portocarrera, nepoznatog umjetnika iz Iraka i video zapisom rada Bernarda Matemera.

Komesar Paviljona Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu je Jelena Božović, poslovna direktorica Centra savremene umjetnosti Crne Gore, a kuratorka je Natalija Vujošević.

Pokrovitelj učešća Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu umjetnosti je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, a organizator i izvršni producent je Centar savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložba Umijeće držanja za ruke / dok se probijamo kroz sedimentni oblak, gradi iskustvo nalik naučnofantastičnoj priči o mogućim budućnostima, pletući je kroz multitemporalne i intergeneracijske poglede umjetnika koji dolaze iz različitih društvenih i istorijskih konteksta koji se talože na prostoru današnje Crne Gore.

Ova priča nastaje na marginama “svijeta”, koji danas nazivamo globalnim kapitalizmom, iz prostora akutne distopije dezintegrisanog “tijela” (društva, nacije, prirode) koje se pod konstantnim turbulencijama, uticajima i potresima mijenja i gubi čvrstu opnu i kao rasuti oblak ideologija, događaja, slika, strahova i snova pluta u vremenu i prostoru.

Ovaj sedimentni oblak otkačen je od tkiva kolektivnog tijela koje se konstantno dezintegriše; može se posmatrati kao beznadni haos i mrak, konstantan izvor anksioznosti i pesimizma. Ali hajde da vidimo ovo kao priliku da se oslobodimo algoritma i takmičenja i da pletući nove veze među akterima i elementima uvježbavamo mogućnost stvaranja novog jezika i imaginiziranja novog početka.

Otjelovivši svoje vizije kroz različite medije, od slikarstva, instalacije do usvajanja u svoje prakse ritualnih pristupa ručnom radu, sve do poezije i arhiva, umjetnici nam pokazuju imaginaciju i ljekoviti potencijal umjetnosti koja se rađa u i uprkos distopijskom okruženju post društvene pustinje. Ovi umjetnici apsorbuju lična iskustva, slike svijeta kao i okruženja u kojem stvaraju, i kroz svoju umjetnost projektuju alternativne realnosti, privatne kosmologije, ali i moguće ishode strijepnji koje proizvodi siva sadašnjost.

Paviljon Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu umjetnosti svečano se otvara 21. aprila u 18.30 časova, a paviljon se nalazi u istorijskom zdanju Palazzo Malipiero.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 + seventeen =