8. Internacionalni sajam knjiga Podgorica 2022


Povodom početka 8. Internacionalnog sajma knjiga u Podgorici, u Modernoj galeriji je održana konferencija za medije. O Sajmu su govorili sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović, umjetnički direktor Vasko Raičević, zamjenica direktora Narodne biblioteke “Radosav Ljumović” Sanja Vojinović i Jelena Đurđić Tomović, PR Sekretarijata za kulturu i sport.

Ovogodišnji Sajam biće otvoren sjutra u Bemax areni, u 19 časova, i trajaće do 22. oktobra.  I ove godine prateći program je izuzetno raznovrstan i kvalitetan. Podgoričkoj publici će se predstaviti domaći autori, ali i poznata imena iz regiona i Evrope.

            Sajam će svečano otvoriti gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković u 19 časova, a već u 20, umjetnički direktor Sajma, pisac Vasko Raičević razgovaraće s poznatim srpskim piscem Svetislavom Basarom. U 21 čas biće promovisana knjiga „Ja sam Jugoslovenka! Feministička politika performansa tokom i nakon jugoslovenskog socijalizma”, istoričarke umjetnosti Jasmine Tumbas. S Tumbasovom će razgovarati kustoskinja Nela Gligorović.

              Sekretarka Medigović kazala je da je Internacionalni sajam knjiga jedna od najznačajnijih manifestacija koje realizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada. U odnosu na prethodne dvije godine, kada je na Sajmu bilo predstavljeno do 49 izdavača, ove godine će biti zastupljeno njih 56. Takođe je istakla da će u okviru ovogodišnjeg programa, kao njegov najznačajniji dio, u srijedu, 19. oktobra, u 17.30 časova, u Ulici Slobode biti otvorena Podgorička knjižara/čitaonica, te da će upravo u njoj biti promovisana knjiga u izdanju Sekretarijata “Udvojena čitanja”, poznatog crnogorskog pisca Pavla Goranovića. “Posebno sam ponosna što mogu da najavim da Sekretarijat za kulturu i sport ove godine ima 12 sopstvenih izdanja, a da će od tog broja biti promovisana dva: “Iščašene bajke” Dragana Radulovića, i knjiga “Kultura, Menadžment, Animacija, Marketing”, Milene Dragićević Šešić”, zaključila je Medigović.

Umjetnički direktor Sajma Vasko Raičević kazao je da je njegova ideja bila da program podijeli u tri oblasti: “jedna da vidimo šta je ono što je najbolje iz naše izdavačke djelatnosti, a tiče se novih tendencija u književnosti i izdavaštvu, te da ih spojimo s istim takvim tendecijama u regionu. Time ćemo ove godine imati zanimljivi izbor iz poezije Luke Boljevića, mladog crnogorskog pisca, ali i Jane Radičević, čija je knjiga objavljena u izdanju ozbiljnog austrijskog izdavača, a, s druge strane, tu je i “Raštan” izdavaštvo, koje po sličnom principu i vrlo sličnoj poetici forsiraju u regionalnoj književnosti”. Kad je u pitanju crnogorska književnost, tu je probrano ono što je najznačajnije objavljeno u prethodnoj godini. U tom smislu treba pomenuti novi roman Andreja Nikolaidisa “Anomalija”, koji je izazvao mnogo pažnje u regionu”. Drugi segment, kazao je Raičević, čini presjek regionalne književnosti i  svakako treba pomenuti razgovor sa Svetislavom Basarom, koji tretira  teme, koje izazivaju zanimljive reakcije u široj javnosti, zatim  razgovor s Damirom Uzunovićem, i njegov roman “Ja sam”, u izdanju sarajevskog Buybook-a. Što se tiče trećeg segmenta, u njemu će biti prezentovana djela iz evropske književnosti: “razgovor s dvije vrlo značajne irske spisateljice – Eilis Ni Dhuibhne i Celia de Freine, kao i s autorkom iz Austrije Suzanom Gregor, povodom  njenog romana “Posljednja crvena godina”, kazao je Raičević, uz napomenu  da Sajam svake godine ima dobru saradnju s ambasadama Austrije i Italije u Crnoj Gori, te  da će biti upriličena gostovanja i nekih austrijskih i italijanskih autora, a “jedan od njih je i poznati strip autor Paolo Baćilijeri, koji je radio na nekim od najpopularnijih stripova o Dilanu Dogu. Kad je u pitanju strip, imaćemo među promocijama i urednika Dušana Mladenovića iz “Veselog četvrtka”, jedne od najvećih izdavačkih kuća kada je u pitanju oblast stripa, s kojim ćemo razgovarati o savremenoj produkciji iz perspektive te izdavačke kuće. “Pored ta tri segmenta koja sam pokušao da uklopim u jednu cjelinu, imamo i teorijski dio, čija je urednica Nela Gligorović, u kome se mogu čuti razgovori na razne teme – njen fokus je bio na ljevičarskim, antifašističkim i feminističkim temama. Osim toga, imamo i segment izdavaštva za djecu, pojasnio je Raičević i istakao izuzetno zanimljivu predstavu “Biografije ptica”, koja upravo ima veze s književnošću, konkretno s poezijom, a producent je Hrvatski ITI centar.

Sanja Vojinović, predstavnica Biblioteke “Radosav Ljumović”, istakla je značaj Sajma ne samo u oblasti knjige i izdavaštva, već i u afirmaciji kulture uopšte. Posebno je istakla otvaranje Podgoričke knjižare, u srijedu 19. oktobra. “Koncept Knjižare i ponuda naslova koji će se u njoj naći, bitno su različiti u odnosu na druge. Izdavačka djelatnost grada na najbolji način biće prezentovana sugrađanima, naročito izdanja Sekretarijata za kulturu i sport i Biblioteke, koja su bila nedostupna u drugim knjižarama. Kategorije po kojima su knjige razvrstane, takođe su drugačije. U okviru knjižare funkcionisaće i mala čitaonica u kojoj će naši sugrađani u prijatnoj atmosferi moći da čitaju određene naslove”, zaključila je Vojinović.

         Sve informacije i detalje o Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici, zainteresovana javnost moći će da pronađe na stranicama Sajma na Fejsbuku i Instagramu.

Internacionalni sajam knjiga u Podgorici održava se svake godine u organizaciji opštinskog Sekretarijata za kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 3 =