Adnan Prekić – CRVENA MUSTRA: Ženska moda u socijalističkoj Crnoj GoriPojava mode, odnosno popularnih stilova i formi oblačenja, predstavlja jednu od tekovina emancipacije žene u socijalističkoj Crnoj Gori.

Početkom pedesetih godina 20. vijeka u crnogorskom javnom prostoru i medijima, prvi put se govori o modi, ženskoj ljepoti i načinu da se preko odjeće istakne ženstvenost. Pojavljuju se prvi primjeri konzumerizma u crnogorskom društvu i usvajaju novi životni stilovi. Talas društvenih promjena, pokrenut nakon političkog i ideološkog sukoba Jugoslavije i SSSR-a, usloviće prihvatanje novih životnih stilova. Sovjetizaciju društva, odnosno nekritičko preuzimanje sovjetskog modela razvoja, zamjeniće nove forme oblikovanja socijalističke države.

Tako će od pedesetih godina uporedo sa otklonom od sovjetskog iskustva, početi da se izgrađuju novih društveni stilovi, oslonjeni na tradiciju zapadnjačke civilizacije. Na talasu tih promjena, prvi put u Crnoj Gori, počinje i intersovanje za modu.

Posljedice Drugog svjetskog rata: Posljedice Drugog svjetskog rata u Crnoj Gori, obim razaranja, ljudske i materijalne žrtve koje je država podnijela tokom više od četiri godine sukoba, očekivano su u drugi plan smjestile svaku priču o modi. U to se uklopila i ideološka slika o modnim stilovima preuzeta iz SSSR-a u kome je moda tumačena kao naslijeđe kapitalizma. Povremeno se u ženskim časopisima ili posljednim stranicama dnevnih novina pojavljuju tekstovi koji se odnose na odjeću i oblačenje ali oni nijesu imali nikakve veze sa modom.

Od 1946. godine list Naša žena objavljuje savjete iz Ženske zanatske škole sa Cetinja, gdje se u rubrikama Uradi sam, daju savjeti kako da žene pripreme ili sašiju neki odjevni predmet. U skladu sa tada aktuelnim socijalnim momentom, govori se isključivo o prepravljanju starih odjevnih predmeta kao što su kaputi ili stare košulje, haljine, koje po priloženim uputstvima treba prekrojiti i od njih napraviti nove odjevne kombinacije. I sami modeli ženske gardarobe, prezentovani u crnogorskim štampanim medijima, nemaju elemente elegantne odjeće. To su po pravilu svedeni komadi ženske odjeće, bez suvišnih detalja i ukrasa.

Nagovještaji: Prve nagovještaje izmjenjenog odnosa prema ženskoj garderobi u Crnoj Gori možemo prepoznati početkom pedesetih godina. Sredinom 1951. godine u ženskom časopisu Naša Žena, prvi put se spominje riječ moda. Ova promjena nije bila samo terminološka jer se u ovom listu, koji preko AFŽ-a kontroliše Komunistička partija Crne Gore, jasno prepoznaje nova funkcija ženske odjeće. Umjesto jednostavne i pristupačne odjeće koju žene treba same da naprave, pojavljuje se novi koncept koji zagovara lijepu i ženstvenu odjeću pripremljenu po jasno utvrđenim stilskim uputstvima.

Sa prvih stranica ovih listova postepeno izostaju političke teme, koje su u prethodnom periodu zauzimale skoro 80% sadržaja. Umjesto političkih tekstova i ideoloških uputstava, prvi put se piše o njegovanju ženskog lica, kosi, frizurama, kozmetičkim preparatima i sličnim temama. Promjenu uređivačke koncepcije najbolje opisuju stranice rezervizane za oblačenje žene. Na tim stranicama više ne postoje rubrike Uradi sam u kojima se ukazuje na potrebu prepravke starih odjevnih predmeta. Fokus je na novim komadima odjeće koji umjesto praktičnosti i skromnosti, asociraju na raskoš i ljepotu.

Trendovi: Modni trendovi koji se nude crnogorskim čitateljkama preuzimaju se iz sličnih časopisa koji izlaze u Beogradu i Zagrebu. Crnogorskim ženama najčešće se predstavljaju modeli i kombinacije preuzeti iz zagrebačkog mjesečnika Naša moda koji ima ambiciju da oblikuje novi stil socijalističke žene Jugoslavije.

U uvodniku časopisa Naša moda precizno se objašnjava funkcija mode u socijalističkoj Jugoslaviji. Za Komunističku partiju, odnosno Antifašistički front žena koji je izdavač časopisa, moda je morala biti u službi naroda. Po njihovom tumačenju „osnovni zadatak socijalističke mode je da u granicama praktičnosti zadovolji potrebu za isticanjem ženstvenosti, služeći širim slojevima domaćica, radnica, činovnica, jednom riječju služeći radnoj ženi“.Osnovna karakteristika modnog stila koji se afirmiše u crnogorskim štampanim medijima tokom pedesetih godina 20. vijeka je uvođenje takozvane „nove modne klasike“ koja treba da afirmiše odjevne predmete trajnog kvaliteta. Stil koji se zagovara, oslanja se na estetiku modne kuće Christian Diori njihovu stilsku liniju New Look, koja se od 1947. godine pojavljuje u kreacijama ove modne kuće.

Potreba da ženska moda bude dio novog životnog stila socijalističke žene u Crnoj Gori pokrenula je i razvoj nove industrijske grane. Od pedesetih godina dolazi do naglog razvoja tekstilne industrije. U narednim decenijama, pogoni tekstilne industrije biće otvoreni u skoro svakom gradu Crne Gore. Ova industrija će u najboljim danima zapošljavati oko 8.000 radnika, uglavnom žena. Tekstilna industrija činila je 3,2% ukupne industrijske proizvodnje, generišući i do 1,2 % društvenog proizvoda Crne Gore.

Na razvoj mode i tekstilne industrije od sredine pedesetih godine, naručito će uticati i pojava vještačkih materijala. Novi materijali izazvaće jednu vrstu modne revolucije pošto će vještački materijali biti mnogo jeftiniji i dostupniji. Crnogorske žene biće u prilici da prvi put po pristupačnim cjenama kupuju garderobu koja će biti udobna ali i elegantna, u skladu sa aktuelnim modnim trendovima. To je period masovnog korištenja proizvoda od vještačkih vlakana, među kojima će crnogorskim ženama biti najatraktivnije najlonske čarape, vještačka svila, kupaći kostimi i niz drugih odjevnih predmeta koji su bili mnogo praktičniji od tada poznatih materijala za odjeću.

Modni stil koji se afirmiše od pedesetih godina potpuno je oslonjen na estetiku zapadnjačke kulture. On će biti dodatno osnažen tokom šezdesetih godina, kada dolazi do porasta životnog standarda i formiranja takozvane srednje klase socijalističke Jugoslavije. Srednja klasa doprinjeće opštoj ekspanziji potrošnje, između ostalog i potrebom za stilizovanom, modernom odjećom. Jedan od najilustrativnijih pokazatelja tih potreba bili su odlaci u Trst, Solun ili Bari gdje se kupovala moderna, zapadnjačka odjeća.

Emancipacija: Pojava mode početkom pedesetih godina 20. vijeka je još jedan segment emancipacije žene u socijalističkoj Crnoj Gori. Novi koncept ženske garderobe koji će osim udobnosti i funkcionalnosti insistirati na ženstvenosti i stilu biće podsticaj u prevazilaženju tradicionalne uloge žene u crnogorskom društvu.

Usvajanje novih životnih stilova od sredine pedesetih godina 20. vijeka možemo smatrati i početkom konzumerizma u Crnoj Gori. Koncept o svedenoj i skromnoj odjeći bez ukrasa, koju izrađuju krojačice ili domaćice u svojim kućama, potpuno se odbacuje. Razvoj tekstilne industrije i upotreba novih materijala, učiniće da moderna, stilizovana ženska odjeća bude dostupna svima. Tradicionalni model: od starog napravi novo i jednostavno, zamjenjuje model: kupi novo i moderno.

Tekst preuzet sa https://portalanalitika.me na kome je objavljen 23. 04. 2019.