Aktivnosti ZCGA – Međunarodni dan kulturnog diverziteta

Povodom Međunarodnog dana kulturnog diverziteta, u predśedničkoj palati u Tirani održan je prijem. Na njemu je prisustvovala Zajednica Crnogoraca Albanije, odnosno njen predśednik gospodin Marinko Ćulafić.

U ime Zajednice Crnogoraca, Ćulafić se obratio prisutnima sljedećim riječima:
“Postovani gosp. Predsjedniče! 

Postovani prisutni!

Kao prvo, zelim da Vam se zahvalim u ime Udruzenja “Zajednica Crnogoraca u Republici Albaniji”,  za ovu veoma vaznu inicijativu, takodje i veoma posebnu na Međunarodni Dan kulturnog diverziteta. Po prvi put imam priliku da vidim, razne narodne nošnje nacionanalnih manjina Albanije na jednom mjestu. Ovo je prilika boljeg međusobnog upoznavanja i uvažavanja i razvijanje dijaloga između raznih kultura. Danas crnogorska manjina predstavlja svoju tradicionalnu narodnu nošnju, takođe predstavljamo i izložbu sa slikama i ikonoma Svetog Dukljanskog kneza Vladimira, koje sa nalaze u svim zemljama Balkana, od sjevera, a na jugu do Svete Gore u Grčkoj. Ime ovog svetitelja, crnogorskog porijekla nosi i Manastir u Shijonu, u blizini Elbasana. Današnji izgled Manastira, je djelo kneza Karla Topije iz 1382 godine.

Glavni zadatak našeg Udruzenja je, osim predstavljanja albanskih građana crnogorskog porijekla, je i istrazivanje, promocija, razvijanje tradicije, jezika, umjetnosti, narodne muzike i crnogorske kulture. Imamo potrebu za jos tjesniju saradnju između raznih nacionalnih manjina u Albaniji za istrazivanjem i ocuvanjem zajednickog nasljedstva, kao i promovisanje kulturnog diverziteta. Albanija, Crna Gora, kao i sve zemlje Balkana, su veoma bogate sa kulturnim diverzitetom. 

Takođe imam posebno zadovoljstvo da Vas obavijestim, da je 21. maj, ne samo Međunarodni  Dan kulturnog diverziteta, nego je ujedno i Dan nezavisnosti Crne Gore, koji  je veoma vazan  za svu nasu crnogorsku manjinu, kao i crnogorskog naroda. Konkretno, danas se slavi  15 godina nezavisnosti!

Jos jednom Vam zahvaljujem na ovoj inicijativi, uz nadu da će u buducnosti, biti vise ovakvih dogadjaja. Hvala!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


12 − ten =