Aleksandar Devin – Ratnički narod Crne Gore

Poštovani posjetioci, objavljujemo tekst “Ratnički narod Crne Gore” Aleksandra Devina, koji je na crnogorski jezik preveo gospodin Slobodan Jovanović. Tekst je objavljen u časopisu Matica br. 59, jesen 2014.

Ratnički narod Crne Gore

“Hrabar i izdržljiv narod su Crnogorci, s pravom čuveni po svojoj vjekovnoj borbi protiv turske moći i po čvrstoj riješenosti da osvoje nacionalnu nezavisnost. U njihovoj domovini, zemlji Crne Gore, kako joj glasi ime, đe vukovi i divlji veprovi slobodno lutaju između četinarskog i bukovog drveća na uzvisinama, i ljudi se moraju žestoko boriti sa prirodom za svoje potrebe ukoliko žele da opstanu, a bespoštedna vježba za to takmičenje, ništa manje nego ratna disciplina, uticala je da se izgradi rasa sposobna za izuzetnu fizičku izdržljivost.

Kao rođeni ratnici, crnogorski muškarci dugo su smatrali ratovanje svojom najvažnijom aktivnošću i ponosno su pokazivali svoja znamenja i obilježja vojne službe. Hrabri i neustrašivi, ali nikada u mirnodopsko vrijeme ne izlaze bez pune oružane spreme – pištolja, dugog bodeža za pojasom i puške obješene o rame. Moderni način ratovanja je učinio zastarjelim njihovo staro oružje – mač sa drškom optočenom zlatom ili srebrom, pištolj neprocjenjive izrade, dugu pušku ukrašenu sjajnim zlatom – ali Crnogorac i dalje nalazi zadovoljstvo u veličanstvenosti svoje odežde…”

KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU KAKO BI OTVORILI 
KOMPLETAN SADRŽAJ TEKSTA

Crnogorski vojnici