Ambasada Švedske i Filmski centar Crne Gore – Dani švedskog filma u Crnoj Gori


Ambasada Švedske i Filmski centar Crne Gore od 11. do 14. aprila u Perjaničkom domu u Podgorici organizuju Dane švedskog filma u Crnoj Gori s programom Švedski vajb u filmu, tokom kojih će biti prikazano sedam švedskih filmova iz nove filmske produkcije.

Manifestaciju će otvoriti Nj.E Annika Ben David – ambasadorka Švedske i Aleksandra Božović – direktorica Filmskog centra Crne Gore, a gosti su Jelena Mila – selektorka filmova, Sara Jang – rediteljka filma Nevaljalci kriminalci, Jan Jeranson – direktor za odnose s javnošću Švedskog filmskog instituta i Mikael Kros – producent filma Bijelo smeće.

Program počinje u poneđeljak, 11. aprila u Perjaničkom domu u Podgorici u 18 sati, kada će biti održana panel diskusija Ravnopravnost na ispitu koju Ambasada Švedske organizuje u saradnji sa Centarom za ženska prava. Uvodni govor održaće Nj.E. Annika Ben David – ambasadorka Švedske, a na panelu će govoriti: Željka Jovović – predśednica Osnovnog suda u Podgorici, Tijana Živković – advokatica Centra za ženska prava i Dijana Popović Gavranović – lice za podršku djeci. Moderatorka je Maja Raičević – izvšna direktorica Centra za ženska prava. Cilj panela je da kroz razmjenu iskustava profesionalaca/ki ponudi ideje za unapređenje aktuelne institucionalne prakse u oblasti porodičnih odnosa i zaštite najboljeg interesa đeteta, sa fokusom na zaštitu od rodne diskriminacije i nasilja.

Nakon toga – u 20 sati, u Perjaničkom domu, biće prikazan nagrađeni film Čarter rediteljke Amande Kernel.

Tokom manifestacije Švedski vajb u filmu biće prikazana ostvarenja: Nevaljalci kriminalci rediteljke Sare Jang, Bijelo smeće reditelja Tobiasa Lea Nordkqista, Bazen reditelja Andersa Lenberga, Savršeni pacijent reditelja Mikaela Hafstroma, Golijat reditelja Petera Grenlunda i Krv Laponaca rediteljke Amande Kernel.

Filmovi će biti prikazani i u Nikšiću, Baru, Kotoru i Pljevljima.

U utorak, 12. aprila, u Perjaničkom domu, direktor komunikacija Švedskog filmskog instituta iz Stokholma Jan Jeranson održaće masterklas, a u srijedu rediteljka filma Nevaljalci kriminalci Sara Jang i Mikael Kros,  producent filma Bijelo smeće.

Kroz retrospektivu filmova različitih žanrova, od švedske kriminalističke fantastike i nordijskog noara do parodije na švedski način, imaćemo priliku da upoznamo Švedsku i Šveđane kroz prizmu njihove multikulturalnosti i spoja različitih mentaliteta. Poseban naglasak je stavljen na pitanje opšte ravnopravnosti u društvu i na izazovima svih koji se za nju bore.

Švedska filmska produkcija je uprkos pandemiji, koja je donijela mnoge izazove filmskim stvaraocima, uspjela da realizuje brojna ostvarenja.

Za selekciju filmova zadužena je glumica i producentkinja Jelena Mila u okviru saradnje Ambasade Švedske, Filmskog Centra Crne Gore, Švedskog instituta, Forteca Medjunarodnog filmskog festivala u Perastu, Jugoslovenske kinoteke u Beogradu i Niškog kulturnog centra.

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU
DA OTVORITE KOMPLETAN PROGRAM

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight − 3 =