Ambasadorka Republike Češke Janina Hřebíčková, posjetila Maticu crnogorsku

Projekte Matice crnogorske predstaviti u Češkoj

Maticu crnogorsku posjetile su Janina Hřebíčková, ambasadorka Republike Češke i njena zamjenica Petra Ali Doláková. Ambasadorka Hřebíčková je iskazala zadovoljstvo što ima priliku da posjeti Maticu crnogorsku, čiji rad prati od devedesetih godina XX vijeka. Neposredan povod za posjetu bila je nedavno objavljena „Istorija Crne Gore“ češkog istoričara Františeka Šisteka u izdanju Matice crnogorske.

Gošćama su prezentovani projekti Matice crnogorske, njen društveni status,  kao i stavovi o crnogorkoj kulturi i jeziku. Zaključeno je da programski ciljevi i vrijednosti koje afirmiše  Matica crnogorska, ovu identitetsku instituciju čine partnerom za realizaciju zajedničkih progama sa institucijama kulture i nauke Republike Češke. 

Pored dogovora o organizaciji promocije Šistekove knjige razgovarano je o prezentaciji izdanja i izložbi Matice crnogorske češkoj kulturnoj javnosti. Otvorena je mogućnost za organizovanje predavanja i gostovanja čeških profesora u Matici crnogorskoj. Ambasadorka Hřebíčková je istakla kako će se založiti za uspostavljanje što bližih veza i saradnju čeških institucija kulture i univerziteta sa Maticom crnogorskom.

U Matici crnogorskoj vjeruju da je ovo prilika da se nakon bliske saradnje sa više zemalja iz regiona i bugarskim institucijama kulture uspostave kvalitetne relacije sa srodnim ustanovama i u Republici Češkoj.

S diplomatskim predstavnicama Republike Češke u Matici crnogorskoj su razgovarali Ivan Ivanović, generalni sekretar i Marko Špadijer, urednik časopisa Matica i član Savjeta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine − nine =