Ana Šćekić


Poštovani pośetioci, predstavljamo umjetnicu Anu Šćekić. Uvijek, sa posebnim zadovoljstvom predstavljamo umjetnike koji do sad nijesu imali priliku da se šire predstave na našem portalu. Naravno, ako tome dodamo da se radi o umjetnici mlađe generacije čije su, kako sama kaže, aktuelne teme kojima se bavi u svom radu psihološke i socijalne prirode, onda je to zadovoljstvo još veće. Predstavljanjem njenog stvaralaštva upotpunjuje se slika o raznim temama i tehnikama koje umjetnici koriste, a koje smo do sad predstavili na portalu Montenegrina. Uživajte u radovima Ane Šćekić.BIOGRAFIJA:

Rođena u Podgorici 1983. godine.

Diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju (BA-2007.god, Spec. Art-2008.godine) u klasi prof. mr Branislava Sekulića.

Dobitnik je dvije godišnje nagrade Fakulteta likovnih umjetnosti, za slobodni crtež (2006) i za slikarstvo (2008), kao i nagrade za jedno od najuspješnijih samostalnih izlaganja u 2018.godini u okviru projekta Dosije Umetnik- Kreativna fabrika,  u Beogradu.

Učesnik je mnogobrojnih kolektivnih izložbi, art simpozijuma, umjetničkih kolonija, art kampova i autor samostalnih projekata;


SAMOSTALNE IZLOŽBE:

  • Ispovijest jednog sna”, Cetinje (2008)
  • Izložba crteža “Portreti i pokreti”, Igalo, Crna Gora (2009)
  • Izložba fotografija i prezentacija video rada pod nazivom: “Krv”, Makedonija
  • Izložba slika “Jedan dan u Azilu Agnes” 2018. Podgorica, Nikšić, Beograd (2018)
  • Izložba crteža “Kroki exhibition”, Blues bar, Podgorica (2019)
  • Zajednička izložba sa umjetnicom Milenom Krivokapić “Ljubav, smrt i strah”, Nikšić
  • “Let ka punom mjesecu”, Centar Savremene umjetnosti, Podgorica (2020)

Učestvovala na mnogobrojnim art simpozijumima i rezidencijama u Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Makedoniji, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Rusiji i Francuskoj.

Objavljene reprodukcije: “Dva čovjeka”- Vernissage, Austrija i “Jedan dan u azilu Agnes”- časopis “Psihijatrija”, Crna Gora.

Veliki je pobornik Art brut umjetnosti koja predstavlja umjetnost marginalizovanih grupa i stavlja akcenat na spontanost i iskrenost u radu, zanemarujući time pravila i dogme umjetničkih škola…

Svojim stvaralaštvom naglašava odgovornost umjetnika koji treba da reaguje na socijalnu tematiku u našem društvu, kao i činjenicu da ne smijemo zatvarati oči pred određenim fenomenološkim pojavama kojima se, između ostalog bavi u svom radu već dugi niz godina; stoga umjetnost ima najveću odgovornost da ih prepoznaje, da na njih reaguje, izražava bunt, opominje, apeluje, liječi i kritikuje. Fenomeni prisutni u ciklusima radova jesu: određeni psihološki poremećaji, mučna mentalna stanja, samopovrjeđivanje, suicid, svi oblici zlostavljanja i nasilja, anksioznost, depresija, psihoze, strahovi i td.


KONTAKT PODACI:

email: anascekic26@gmail.com
FB: https://www.facebook.com/ana.scekic.5494/
https://www.facebook.com/anascekic26
Instagram: anascekic26
Mob:   067 262 099
           068 529 109


IZBOR RADOVA


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


3 × 3 =