Anastazija Miranović: “FLAME” – Jelene Vušurović

U četvrtak, 21.03.2019.godine, u Zavičajnom muzeju- dvorcu kralja Nikole u Baru, u okviru “Zimske scene” Barskog ljetopisa, otvorena je izložba akademske umjetnice sa Cetinja Jelene Vušurović.
Izložbu je u galerijskom prostoru Dvorca kralja Nikole u Baru otvorila dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa Barskog ljetopisa.
Tekst dr Anastazije Miranović, pod nazivom “FLAME” – Jelene Vušurović objavljujemo integralno. Zahvaljujemo se gosp. Miranović, koja je omogućila objavljivanje teksta.Najnoviji ciklus radova „Flame“ mlade akademske crnogorske slikarke, Jelene Vušurović premijerno predstavljen u okviru „zimske scene“ Barskog ljetopisa donosi raznovrsje ekspresija materijalizovanih na platnima uljanim i/ili akrilnim pigmentima, kombinovanim tehnikama. Simbolički naziv ciklusa indikativnog značenja refereira na (u)nutarnji plamen, plamen duše, čije žarište tinja i/ili rasplamsava u zavisnoti od poticaja..a, oni su razni…Emotivna stanja, promjene raspoloženja, utisci, sjećanja, iskustva…sve se očituje u vidu mnomegrafskih zapisa na platnima Jelene Vušurović.


Disperzija proživljenog, predočenog bojom u apstraktno-asocijativnim radovima kazuje da je riječ o snažnom, ekspresivnom likovnom rukopisu kojeg pokreće nemir duše. Gestualni, introvertni egzekutivni izražaji produkuju kompozicioni sublimat koloritnih mrlja/fleka, širokih, intenizivnih poteza kista ili pak nježne, lirično-lazurne svjetlosne kreature koje rađaju asocijacije…Jelenine slike kao da progovaraju jezikom slavnih majstora: “Svaka boja skriva u sebi svoju dušu koja me usrećuje, odbija ili podstiče“…govorio je Nolde…ili Gogenova izjava da je „boja titraj isto koliko i muzika, kadra da dosegne najopštije i najneodređenije što postoji u prorodi – njenu unutarnju snagu“.

Unutarnju Jeleninu snagu simbolizuje predstava bika koji se, spreman za borbu, u punoj snazi i dominaciji, nenameteljivo pomalja iz bojenih kompozicionih sazvučja. Animalistički likovni prosedei prate istoriju umjetnosti od paleleotiskih vremena,  kritsko-mikenskog vaznog i fresko slikarstva i generalno antičke umjetnosti, srednjevjekovnih bestijarija, renesanse i nadalje sve do novijih vremena / Pikaso, Lubarda i ovovremnih produkcija. Bik je u određenim kulturama ekvivalent božanstvu, sveta životinja, no, izvjesno, svuda i uvijek predstavljao je simbol nepatvorene jačine/snage.  Jelenin bik je u ofanzivnom stavu, spreman svakog trenutka za borbu, sučeljavanja, s „crvenom maramicom“ nad glavom. Zapravo, umjetnica u stavu pripravnosti isčekuje izazove, kao neminovni usud svijeta/života.  (Samo)projekcijama u animalnom liku – biku, umjetnica predočava snagu i istovremenu ranjivost, nadasve, spremnost da istražuje svoja „žarišta“, ali i da ih dijeli sa svijetom kroz opredmećene iskaze.

Krećući se u širokom dijapazonu egzekutivnih manira, od figarcije do apstrakcije, insatalacija, kombinovanih tehnika, Jelena, zavisno od onog što želi da saopšti bira i određuje medij, formu, način izražavanja. Ovoga puta rasplamasalu vatru njene nemirne duše podijelila je s nama u slikama bogatog koloritnog tkanja, difrentnih strukturalnih sadržaja, svakako, upečatljivog stava.