Anastazija Miranović – Otvaranje izložbe „Krš u Lubardinom pejzažu“

 

Poštovani pośetioci, prenosimo izlaganje dr Anastazije Miranović, istoričarke umjetnosti i likovne kritičarke, povodom otvaranja izložbe prvih međunarodnih likovnih susreta, pod nazivom “Krš u Lubardinom pejzažu”, u organizaciji Fondacije Petar Lubarda. Izložba je otvorena 28.09.2018., u Zavičajnom muzeju u Nikšiću-dvorac kralja Nikole.

 

MEĐUNARODNI LIKOVNI SUSRET „KRŠ U LUBARDINOM PEJZAŽU 

Prvi međunarodni likovni susret „Krš u Lubardinom pejzažu“,  u organizaciji Fondacije Petar Lubarda, imao je intenciju da okupi  likovne umjetnike iz zemalja u kojima je Petar Lubarda dobijao značajne nagrade i priznanja za svoj stvaralački rad, u cilju podsjećanja, afirmisanja i promocije djela velikog umjetnika.

U Banjanima su se sreli reprezenti opredmećene likovne misli  Brazila, Amerike, Izraela, Regije i Crne Gore (Julijana Russo iz Brazila, Ronit Binder iz Izraela, Avi Zukerman iz New York-a, Ivana Tiodorović, Milovan-Miki Radulović, Ljubo Popadić iz Crne Gore, Milan Jagodinski, iz Novog Sada –Srbija, Ivo Vukčević iz Hrvatske, Ordev Denco iz Makedonije, Marko Popadić iz Republike Srpske, Miloš Dekić iz Ljubljane-Slovenija). Zahtjevnom i odogovornom umjetničkom izazovu svako od njih prišao je profilisanom poetikom, osobenim likovnim rukopisom, u amplitudi od figurativnog do apstraktnog, diferentnim tehnikama i formatima.

Slikajući Lubardine vizure, obilazeći umjetnikove značenjske, toponimne stigmate,  umjetnici okupljeni pod nebom Lubardinog krša, heterogenih životno-likovnih znanja i iskustava, shodno individualnom senzibilitetu, doživjeli su i interpretirali  stavove, misli, stanja tih  nikad zaboravljenih staza kojima je umjetnik hodio, prvo u svom djetinjstu, a potom mnogo duže u svom djelu… Jer, kako je govorio Ivo Andrić „….na početku svih staza i puteva, u osnovi same misli o njima, stoji oštro i neizbrisivo urezana staza kojom sam prvi put prohodao…“

Lična geografija personalizovanih iskustava otjelotvorena kroz osobeni kulturni pejzaž određenog mjesta, produkt su čulnih informacija i zadovoljstava potaknutih ljepotom beskrajne kamene pučine Lubardine Crne Gore.

Pred nama su djela koja će nas vratiti u neke zapretane predjele, da ih se sjetimo, ili prvi put njima hodimo, no, jedno je sigurno, učiniće da se svakako ponovo sretnemo na Lubardinom plavetnom kršu.