Anja Marković – Kaktusi su sada lale

Poštovani pośetioci, u četvrtak, 1. novembra 2018. godine, u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića otvorena je izložba radova Sonje Đuranović pod nazivom KAKTUSI SU SADA LALE. Tim povodom, istoričarka umjetnosti Anja Marković, napisala je tekst sa kojim je i otvorila izložbu. Anjine tekstove nije potrebno preporučivati. Uživajte.

Objavljivanje sadržaja na našem portalu ima potpuno neprofitni karakter i služe isključivo u edukativne svrhe. Zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa našeg portala i dalje reprodukovanje u drugim medijima bez odobrenja autora.

KAKTUSI SU SADA LALE

Život Vam vrati ono što mu date. Tako je i u umjetnosti. Kada se iz svakog atoma bića jednog slikara izvuče energija, platna dobijaju svoje živote. Dobroj umjetnosti ne trebaju riječi, objašnjenja, konotacije i rasprave. Dobra umjetnost se osjeća, ćuteći, posmatrajući, žmureći, upijajući. Stoga su ove moje riječe ovdje suvišne, ali red je da stoje.

Ne treba mnogo da se zaključi da je Sonja slikarka muške snage koja se vidi u čvrstim potezima i jasnim linijama, punim bojama; ženske senzualnosti koja se osjeća kroz odabir motiva i kolorita i dječje mašte jer uprkos godinama rada, iskustva i talenta nije dozvolila da išta racionalno i “odraslo” ukalja njenu slikarsku imaginaciju. Sve na njenim platnima je veselo, živahno, raskošno, potpuno opčinjavajuće. Pogledajte taj cvijet. Zagledajte se u njega i shvatićete da osjećate njegov miris. Okrenite se tamo, osjetićete dašak vjetra koji kao da dolazi sa cvjetnog polja. Gledala sam platna i osjećala ukus sladoleda od jagoda na vrhu jezika. I ja sam čula tu muziku. Ne, to ne sviraju i ne mirišu slike, to Sonja isijava iz njih.

Sonjini kaktusi sada su lale, velike i raskošne. Cvijeće, sveprisutni motiv na svakom platnu, šapuće Vam neku novu priču. Sitne spirale koje šaraju platno sviraju muziku Sonjinog poteza četkicom. Okom izvanerdnog koloriste i četkicom izuzetnog virtouza, slaže print na print, i prevari Vas, kao pravi čarobnjak, navede Vas, da pomislite da su jednostavna. Velike bojene plohe oku učine sliku jednostavnom. Sitni detalji počnu da “komplikuju” ravnotežu kada se slici približi. Jedna šara, ponovljena beskonačno puta unutar jedne cjeline korespondira sa sličnom šarom unutar druge. Svi detalji, boje, linije, oblici se međusobno udopunjuju i time stvaraju izuzetnu optičko-kolorističku senzaciju. U njenim slikama pozadina, predmet i detalji ravnopravno su važni. Oko voli Sonjinu sliku. Ono se u njoj rastopi, svojevoljno izgubi i luta.

Dvodimezionalnost, koja se iznova srijeće na ovim platnima upućuje na naivnost, na imaginaciju jednog genija koji u svijetu “velikih riječi i dijela”, obećanja, prevara i ozbiljnih tema, priča o ljepoti ovozemaljskog i veličanstvenosti života oličenog u jednom cvijetu. Sonja bira jake boje koje svojom punoćom na platnu stvaraju osjećaj beskonačne radosti. Njene boje, po kojima je postala prepoznatljiva, nose simboliku i asociraju na vedro nebo, zelenu, tek pokošenu travu, sunce u zenitu, tek procvjetale pupoljke najraznovrnijih i najspecifičnijih cvijetova…

Serijom kolaža umjetnica je jednom vrstom destrukcije stvorila novi svijet. Režući svoje akvarele u prepoznatljive oblike sopstvenih kaktusa ona potčitava i reprodukuje samu sebe. Kolaži, iako formom liče, toliko su zasebni i jedinstveni, jer kombinacijom šara, detalja i koloritom stvaraju nove imaginarne prostore i asociraju na različito.

Ponekad, Sonja očisti platno, samo da bi iz njega nikli novi, tanki i visoki cvijetovi, ponosno uzvišeni i nikada isti. Isprskani bojama, kao konfetama, izlivaju oromnu životnu radost. Sitni umetnuti simboli na vrhovima stabljike kao što su krune, oči, krugovi, tu su da Vam kažu, svaki je cvijet svijet za sebe, zajedno su bašta a Ona je Sve.

Dati cijeloga sebe, a ostati zauvijek svoj. To je Sonjina umjetnost.