Anja Marković – O 74. Tradicionalnoj izložbi Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore

Tradicionalna izložba Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore koja se održava 74 put, otvorena je u neđelju 24. marta 2019. godine. Objavljujemo tekst Anje Marković, istoričarke umjetnosti, koji je napisala povodom otvaranja ove izložbe.


24. marta 1946. godine je osnovano Udruženje likovnih umjetnika Crne Gore sa ciljem da okuplja umjetnike, stvori novi izlagački prostor i prezentuje radove publici. Kroz sve ove decenije, ispunjavajući svoju osnovnu svrhu, Udruženje se razvilo u fokalnu tačku umjetničke scene ove zemlje. Danas, više od 600 umjetnika, članovi su Udruženja, a Umjetnički paviljon je mjesto izlaganja, razmjene ideja, izvor inspiracija, i onog, ne manje važnog, druženja. S toga ne čudi što umjetnici sa sentimentom govore o Udruženju a izlaganje u Umjetničkom paviljonu doživljavaju kao čast.

Tradicionalna izložba je najvažniji događaj u godini likovnog svijeta Crne Gore. Izložba, revijalnog karaktera, ovoga puta sa izloženih 115 radova, najbolji je presjek trenutne likovne scene. U ovom hektičnom vremenu, prebzom i konfuznom, teško je uhvatiti aktuelne tokove. Aktuelno danas jako kratko traje i vrlo se lako zaboravlja. Ali umjetnici, često nesvjesno, svojim istančanim čulima sve zapaze, kontempliraju i na kraju ovjekovječe – nama ostave tragove da ih isčitavamo i tumačimo.

Kroz istoriju, umjetnosti se uvijek nametala bar po jedna jasna svrha, ali je danas nema. Umjetnost ne mora više biti samo lijepa ili angažovana. Izborila se za svoju slobodu i umjetnicima donijela neograničenost izbora u formi, obliku, materijalu, tehnici, motivu, temi. Mnoge umjetnike ćete prepoznati po njihovoj već izgrađenoj likovnoj poetici dok će Vas drugi izenaditi neočekivanim. Neka djela će Vas inspirisati, neka zapitati, druga pak duboko dirnuti. S toga neka Vas ne začudi ova raznolikost u jednom galerijskom prostoru. Ona je bogatstvo.

Šta god da je u Vama probudila, umjetnost je svoju svrhu ispunila… U ovom slučaju po 74-ti put.