Ankara – “Međunarodni festival Šefika Kutluer” – Nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Nakon uspješnog koncerta Crnogorskih gudača u Sankt Petersburgu, ansambl Muzičkog centra Crne Gore nastupio je na međunarodnoj sceni u svojoj simfonijskoj postavci. Crnogorski simfonijski orkestar u ponedjeljak 15. oktobra predstavljao je svoju zemlju na trećem «Međunarodnom festivalu Šefika Kutluer» koji u Ankari već tradicionalno okuplja eminentne ansamble iz cijelog svijeta.

Ovaj muzički veoma značajan program u Turskoj svoj glavni i autentični izraz duguje istaknutoj turskoj, ali i evropskoj flautistkinji Šefiki Kutluer, čiji visoki izvođački i umjetnički kvaliteti i standardi potvrđuju blistavu karijeru i biografiju u kojoj su njeni nastupi sa Berlinskom filharmonijom, Virtuozima Praga, Filharmonijom Tokija, Zagrebačkim solistima i mnogim drugim etabliranim ansamblima te dirigentima kao što su Zubin Mehta, nagradjivanim snimcima za Sony Classical, Naxos i dr.

Ovogodišnji festival pod motom Susret istoka i zapada (East Meets West) solističke je partije Šefike Kutluer uglazbio sa ansamblima iz Crne Gore, Meksika, Kazahstana, Koreje, Kosova, a večeras je predviđeno njegovo zatvaranje i nastup turske umjetnice sa Solunskim simfonijskim orkestrom.

Crnogorski simfonijski orkestar ili Karadag Senfoni Orkestrasi, kako je naš ansambl najavljen u programu Festivala, prvi je put u svojoj simfonijskoj postavci nastupio sa Grigorijem Kraskom, novim šefom-dirigentom, koji je do ove sezone bio njegov koncertmajstor. Program je sadržao Muziku Sioranu Žarka Mirkovića, Koncert za flautu i harfu V.A. Mocarta, te Sedmu simfoniju Ludviga van Betovena; solističku partiju harfe u Mocartovom koncertu, pored flautistkinje, imala je Ljiljana Nestorovska, stalni saradnik CSO.

Odlična akustika najveće koncertne sale u Ankari, Bakanligi Šura Salonu, već od prve numere prikazala je crnogorske umjetnike kao usviran i za savremenu muziku raspoložen ansambl, koji je i u pratećoj ulozi Mocartovog koncerta pokazao svoj profesionalizam i koncentraciju. Vrhunac večeri, očigledan i po reakcijama turske publike, bilo je izvođenje Sedme Betovenove simfonije, i koncepcija njihovog novog dirigenta u kojoj su i gudači i duvačka sekcija potpuno ujedinjeni u kompaktnom i sigurnom zvuku. Dugi i oduševljeni aplauz mnogobrojnih ljubitelja muzike u jednoj od najboljih akustika Turske ispratio je i interpretaciju Igre Borislava Tamindžića na bis, kao sasvim prikladan i autentičan završetak prvog gostovanja crnogorskih simfoničara u Turskoj.