Argentina: Obilježen dan nezavisnosti Crne Gore

 

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti, 21. maja, u Buenos Airesu, u organizaciji Ambasade Crne Gore, Crnogorske zajednice Buenos Airesa i potomaka kapetana Miloša Vukasovića, prvog počasnog konzula Knjaževine Crne Gore u Republici Argentini (1904.), na groblju u Rekoleti organizovan je omaž ovoj velikoj ličnosti naše emigracije značajne za Crnu Goru.

image1

Kapetan Miloš Vukasovića je prvi organizator iseljeništva u Argentini, filantrop i prvi diplomata na američkom kontinentu, kao i osnivač prve argentinske brodarske kompanije „La Platense“ i inovator i proslavljeni konstruktor brodova.

image4

Ambasador Stojović je sa potomcima porodice kapetana Vukasovića i počasnim konzulom Crne Gore u Provinciji Buenos Ajres, Huanom Karlosom Lakovićem, položio vijenac na grob kapetana Vukasovića.

image3

Prisutnima se, ispred porodice Vukasović, obratio Nikola Vukasović. O liku i značaju djela ove slavne ličnosti, kako za prošlost Crne Gore, tako i Argentine govorili su predsjednik crnogorske zajednice Buenos Ajresa Emilio Ognjenović i ambasador Stojović.

Prilog preuzet sa portala RTCG