Arhiv cetinjskih bijenala /in situ/ 

Predavanjem slovenačkog umjetnika Mirana Mohara, i projekcijom filma – Apology For Modernity, osmog maja na Cetinju počinje program Arhiv cetinjskih bijenala / in situ.

Projekat ACB / in situ dio je projekta Arhiv cetinjskih bijenala koji od 2018 godine zajednički razvijaju Fondacija Petrović Njegoš i Institut za savremenu umjetnost. Projekat se bavi arhiviranjem, istraživanjem, istorizacijom i aktualizacijom pet cetinjskih bijenala koji su se odvijali između 1991. i 2004. godine a započet je na tridesetogodišnjiicu od osnivanja prvog internacionalnog bijenala savremene umjetnosti na Cetinju.

Cetinjski bijenale, koje je 1989. godine inicirao i pokrenuo Nikola Petrović Njegoš, veoma brzo je izraslo u međunarodno prepoznatljivu izložbu savremene umjetnosti sa pet izdanja održanih između 1991. i 2004. godine.

Nažalost, u dvodecenijskom periodu od poslednjeg Bijenala, dokumenti i podaci o bijenalima nijesu bili dostupni javnosti. Posljedica nepostojanja adekvatnog arhiviranja i obrade dokumentacije o bijenalu i čitavom kontekstu proizašlom iz njegovog rada, postepeno dovodi do rasipanja i iščezavanja podataka, sjećanja i znanja o ovom važnom dokumentu iz recentne istorije crnogorske kulture i umjetnosti.

Projekat ACB – in situ, ima za cilj vraćanje sjećanja na ovaj važan period u kulturi i savremenoj istoriji Cetinja gradu, njegovim stanovnicima i široj javnosti, kao i upoznavanje posjetilaca grada sa savremenom istorijom Cetinja. Projekat čini više segmenata: program gostovanja umjetnica/ka, teoretičarki/ra i kustoskinja/ka, koji će se odvijati tokom cijele godine, kao i kroz izložbeno-edukativni program implementiran na raznovrsnim lokacijama u Cetinju, a uvezan sa procesno orjentisanom online platformom dostupnom svim zainteresovanim posjetiocima.

Program će početi predstavljanjem ideje projekta i planiranih aktivnosti od strane tima projekta: Nikole Petrović Njegoš, Irene Lagator Pejović i Natalije Vujošević. U ime Narodnog muzeja obratiće se istoričarka umjetnosti i kustoskinja Ana Ivanović, dok će se ispred Prijestonice Cetinje prisutnima obratiti sekretar za kulturu Željko Vušurović.

O filmu:

Izvinjenje za modernost / NSK država u vremenu

Autori: IRWIN i Igor Zupe

NSK Država u vremenu, osnovana 1992. godine, danas ima više od 15.000 građana, a njihov broj i dalje raste. Iako se po veličini populacije NSK Država u vremenu ne može uporediti s većinom drugih država, može se tvrditi da je u pogledu strukture njenog građanstva već međunarodna supersila u području savremene umjetnosti. Njezini građani uključuju niz izuzetnih, svjetski poznatih umjetnika, teoretičara umjetnosti i kustosa, tj. ljude na kojima bi pozavidjela čak i najrazvijenije zemlje u ovom polju. Stoga nije bilo teško pronaći tim kustosa među ovom skupinom i pozvati ih da predstave izvanredna postignuća NSK građana u NSK Državnom paviljonu, koji je prvi put predstavljen 2017. godine u Veneciji, uz paviljone više od šezdeset drugih zemalja. Kustosi su imali potpunu slobodu u formulisanju koncepta i teme izložbe te u odabiru zastupljenih umjetnika, aktivista i teoretičara. Trudili smo se učiniti sve kako bi ostvarili njihove ideje u potpunosti. Tri projekta u NSK Državnom paviljonu bila su predstavljena paralelno na način da se nisu takmičili, već su jedan drugog upotpunjavali. Vrlo smo zahvalni Ahmedu Ögütu za inspirativnu instalaciju i Zdenki Badovinac i Charlesu Escheu za precizan koncept izložbe i savršeni odabir predstavljenih učesnika i njihovih djela, te smo zadovoljni što su ove aktivnosti, utemeljene na znanju, iskustvu i osjetljivosti, omogućile ono što je do sada najkompleksniji izgled NSK Države u vremenu – u prostoru.

O IRWIN-u:

Grupa IRWIN sastoji se od pet umjetnika: Dušana Mandića (Ljubljana, 1954), Mirana Mohara (Novo Mesto, 1958), Andreja Savskog (Ljubljana, 1961), Boruta Vogelnika (Kranj, 1959) i Romana Uranjeka (Trbovlje, 1961-2022). Grupa je osnovana 1983. godine u Ljubljani, a IRWIN je takođe bio suosnivač NSK organizacije i NSK Države u vremenu.

Nedavne izložbe i projekti uključuju: Tijelo i teritorij, Kunsthaus Graz, 2023; Prekogranični dijalozi i suradnje, mumok – Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig, Beč, 2022, Veće od mene. Herojski glasovi iz bivše Jugoslavije, muzej MAXXI, Rim 2020/21, Ja sam samo ako sam mnogi, Christine König Galerie, Beč, 2019; Šta je umjetnost Bosna i Hercegovina, Heroji 1941 – 1945, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, 2018; NSK Državni paviljon Venecijanske bijenale, Ca’tron, NSK (Neue Slowenische Kunst), Od kapitala do glavnog grada, Museo Reina Sofia, Madrid 2017, Van Abbemuseum, Eindhoven i Garage Museum of Contemporary Art, Moskva 2016; IRWIN Sadnja sjemena, Łaźnia Centre for Contemporary Art u Gdanjsku, Poljska, 2016; NSK (Neue Slowenische Kunst), Od kapitala do glavnog grada, Moderna galerija, Ljubljana; Istok, sloboda, granice, projekcije, Ludwig Forum Aachen, 2015; Hans u sreći – umjetnost i kapital, Lehmbruck Museum, Duisburg; Snovi i sukobi, Galleria Civica di Modena, Modena 2014; Bivši Zapad, HKW, Berlin, 2013; Veliki pljusak, Tate Modern, London; NSK Odjel za putovnice, Muzej moderne umjetnosti (MOMA), Manifesta, Genk, 2012; Globalna suvremena umjetnost. Umjetnički svjetovi nakon 1989, ZKM / Center for Art and Media Karlsruhe, Karlsruhe, Barcelona, The International, MACBA, 2011; Obećanja prošlosti, Centre Pompidou, Pariz, 2010, Država u vremenu, Kunsthalle Krems, 2009; Ovdje je svaki, Museum of Modern Art (MOMA), 2008-09; NSK nositelji putovnice, Taipei Biennial, Taipei Art Museum, 2008; Ptice istog pera, Akbank Art Center, Istanbul, 2006-07;

17:00  Predstavljanje projekta / Govore: Nikola Petrović Njegoš, Irena Lagator Pejović, Natalija Vujošević (Arhiv cetinjskih bijenala), Ana Ivanović (NMCG) i u ime Prijestonice Cetinje prisutnima će se obratiti sekretar za kulturu Željko Vušurović.

17:30 Koktel

18:00 Miran Mohar / NSK država u vremenu – predavanje

18:30 Projekcija filma Apology For Modernity, IRWIN i Igor Zupa

Projekat organizuju Fondacija Petrović i Institut za savremenu umjetnost, pokrovitelj projekta je Prijestonica Cetinje. Projekat se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, Nacionalnom bibliotekom ,,Đurđe Crnojević” i Muzičkom akademijom. Projekat je podržan od strane Gradske kafane Cetinje i MasTrade d.o.o. Cetinje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen + 9 =