Atelanska igra u Književnoj sehari

 

U novom broju časopisa za književnost Balkana Književna sehara objavljen je odlomak iz romana Atelanska igra Dragane Kršenković Brković.

 

 

Takođe, u odeljku Stranger on the line, u kome se objavljuju prevedene priče, pripovjetke i odlomci iz romana, objavljen je odlomak iz Atelanske igre na engleskom jeziku, u prevodu Ellen Elias Bursac. 

 

 

Atelanska igra je roman o umjetnosti i umjetničkom stvaranju, o životu, smrti, kao i o onome šta umjetnost i umjetnik u stvari predstavljaju. Ovaj politički triler razmatra i pitanja o odnosu umjetnika i vlasti, nastojeći da osvijetli složene odnose između stvaralaca i onih koji vladaju, naročito odnos onih umjetnika koji svoj uspjeh duguju bliskosti s tronom. Roman je objavio Otvoreni kulturni forum sa Cetinja 2012. godine. 

Pored Atelanske igre Dragane Kršenkovic Brković, u ovom broju Književne sehare objavljeni su i odlomci iz romana i priče belgijskog književnika i izdavača Gérarda Adama, francuske književnice i profesorice filozofije Danielle Pinkstein, francuskog književnika, reditelja i dramaturga Daniela Simona, makedonskog pisca, scenariste, dramaturga i teoretičara medija Tomislava Osmanlija, hrvatskog pjesnika, pripovjedača i romanopisca Olega Tomića, i dr.

 

Dragana Krsenkovic Brkovic 250Dragana Kršenković Brković je autorka romana „Atelanska igra“ i „Izgubljeni pečat“, zbriki pripovjedaka „Vatra u Aleksandriji“ i „Gospodarska palata“, zbirke jednočinki „Iza nevidljivog zida“, monografije „Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u „Ranim jadima“ Danila Kiša“ i knjiga za đecu „Modra planina“, „Muzičar s cilindrom i cvetom na reveru“, „Tajna jedne Tajne“, „Duh Manitog jezera“ i „Tajna plavog kristala“. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti, katedra za dramaturgiju, Univerzitet umetnosti u Beogradu, i na Fakultetu političkih nauka, Univerzitet u Beogradu. Magistrirala je na Filozofskom fakultetu, Nauka o književnosti, Univerzitet Crne Gore. Bila je gostujući pisac u rezidencijalnim programima u SAD-u (Njujork, 2014), Mađarskoj (Pečuj, 2013) i Austriji (Beč, 2011). Kao Hubert H. Humphrey stipendista Vlade SAD boravila je na Kalifornijskom univerzitetu u Dejvisu i Merilendskom univertzitetu u Kolidž Parku (2005-2006). Kao OeAD stipendista Vlade Austrije bila je na studijskom boravku na Karl-Franc Univerzitetu i Institutu za slavistiku u Gracu (2008).

 

Književna sehara je časopis za književnost Balkana čiji je jedini kriterijum estetski. Časopis je utemeljila Jasna Šamić, književnica i doktorka nauka sa Univerziteta Sorbona. U Sehari je do danas objavljena proza, poezija, eseji, kritike renomiranih književnika i književnica – Mirka Kovača, Tvrtka Kulenovića, Josipa Ostija, Tomaza Salamuna, Daše Drndić, Predraga Fincija, Darije Zilić, Borisa Novaka, Filipa Davida,  Ferida Durakovića, Senadina Musabegovića, i dr.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight + two =