„Bajka o ribaru i ribici“ na Međunarodnom festivalu pozorišta za đecu u Banjaluci

 

„Bajka o ribaru i ribici“, višestruko nagrađivana lutkarska predstava Gradskog pozorišta Podgorica, u srijedu 12. oktobra biće izvedena u okviru takmičarskog segmenta XV Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Banjaluci. Prema tekstu A. S. Puškina predstavu je režirao Evgenij Ibragimov.

 

Bajka o ribaru i ribici - 2

 

Jedna od najpoznatijih Puškinovih epskih pjesama za djecu, obrađivana je kao animirani film, igrani film i kao lutkarska predstava. U režiji Evgenija Ibragimova, jednog od najistaknutijih savremenih ruskih lutkarskih reditelja, predstava se nadovezuje  na ljepotu i originalnost ruskih bajki. Predstava približava atmosferu tradicionalne ruske muzike i slikarstva, uz korišćenje magije koju dopušta teatar lutaka.

Igraju: Ivana Mrvaljević, Katarina Krek, Jelena Simić, Dijana Dragojević, Smiljana Martinović, Pavle Ilić, Sejfo Seferović i Davor Dragojević.

Scenograf, kostimograf i kreator lutaka je Ljudmila Genze, kompozitor Nikolaj Joakimov, dizajner svijetla Igor Fomin, dramaturg Zoran Đerić, koreograf Slavka Nelević, a asistent reditelja Davor Dragojević.

 

Bajka o ribaru i ribici - 3

 

Podsjećamo da je „Bajka o ribaru i ribici“ apsolutni pobjednik  nedavno završenog 23. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Subotici. Na ovom festivalu predstava je osvojila četiri nagrade: gran pri za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za kolektivnu igru, nagradu za kreaciju lutaka, a Evgeniju Ibragimovu dodijeljena je nagrada za najbolju režiju. „Bajka o ribaru i ribici“ osvojila je i tri nagrade na Četvrtom međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici (najbolja režija, originalna muzika i priznanje za kolektivnu igru), kao i na 18. međunarodnom festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu, gdje je Sejfo Seferović dobio priznanje za najbolje glumačko ostvarenje.

Pored Gradskog pozorišta Podgorica, na Festivalu u Banjaluci od 8. do 14. oktobra predstave će izvesti ansambli još 11 teatara. To su: Pozorište Guliver iz Varšave; Državno lutkarsko pozorište iz Slivena (Bugarska); Pozorište i lutke velike plave dame, Santa Fe (Argentina); Mini teatar, Ljubljana; Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka; Pozorište lutaka Mostar; Pozorište za decu, Kragujevac; Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin; Pozorište lutaka Niš; Čudnovate luckaste vatre, Šinon iz Francuske i Pozorištance Puž iz Beograda.

 

Bajka o ribaru i ribici - 1

 

O nagradama će odlučivati stručni žiri: David Burman, teatrolog iz Sankt Peterburga; Dragoslav Šilja Todorović, reditelj iz Beograda i Ranko Risojević, književnik iz Banjaluke.

Dječije pozorište RS organizator je Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Banjaluci od 2002. i svake godine okuplja teatre iz desetak evropskih država. Festival ima za cilj da najmlađoj publici i kulturnoj javnosti prezentuje lepezu stilova i formi pozorišnog izražavanja.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


18 + 17 =