Baletska škola “Princeza Ksenija” – Baletski spektakl “Chipolino”

Predstava “Chipolino” Baletske škole “Princeza Ksenija” biće izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u subotu, 17. decembra, u terminima od 17 i 20 sati i u neđelju, 18. decembra, na sceni Doma kulture u Baru, sa početkom u 19 časova. Ovim baletskim spektaklom “Princeza Ksenija” vraća se u teatar nakon tri godine odsustva sa scene.

Na pozornicama nacionalnog teatra i barskog Doma kulture nastupiće više od stotinu učenika, sa specijalnim gostima – ulogu Don Limuna tumači premijer solista Narodnog pozorišta iz Beograda Jovica Begojev, dok će lik don Paradajza tumačiti glumac Crnogorskog narodnog pozorišta Slavko Kalezić.

​​​​​​Na krilima muzike Karena Hačaturijana koreografiju potpisuje prof. Katja Petrovska iz Nacionalne Opere Sofija. Asistenti koreografa su Ema Veljić, Tijana Dragović i Katarina Vujošević. Autorka scenografije je Vana Prelević, dok su kostimi djelo kostimografa iz ukrajinske Opere Donjeck. Producent predstave je Vanja Pantović.

Ova „baštenska“ priča usredsređuje se na Čipolina, koji je mladi luk, i njegovu borbu da prekine nepravedan odnos vlasti, ove neobične kraljevine, prema povrću, odnosno, prema nedužnom stanovništvu grada. Voćna “aristokratija“, na čelu sa princom Limunom koju podržava nadmeni don Paradajz, na okrutan način pokušava da održi svoju moćnu i privilegovanu poziciju.

Osnovna tema u baletu “Čipolino“ je borba potlačenih i obespravljenih protiv moćnih, odnosno, borba dobra protiv zla. U prvi plan priča postavlja važnost drugarstva i solidarnosti, i to uvijek kada je zajednica suočena sa naizgled nepremostivim poteškoćama.

Čipolino je fiktivni lik koji se prvi put  pojavljuje u djelu Đanija Rodarija, pod naslovom „Priča o Čipolinu“ (Il romanzo di Cipollino). Djelo je, takođe, poznato po njegovom izmijenjenom, kasnije datom nazivu, iz 1957. godine, a koji glasi: „Avanture Čipolina“ (Le avventure di Cipolino).

Posebnost ovog literarnog djela je u tome što priča priču o političkom ugnjetavanju, a namijenjeno je djeci. Priča je postala toliko popularna da je, po njoj, 1974. godine, u Ukrajinskom akademskom baletu „Ševčenko“, stvoren i balet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 5 =