Baletska škola “Princeza Ksenija” obilježila jubilej – 20 godina igre

Svečanim događajem u gradu u kom je prije dvije decenije počela magična priča o baletskoj umjetnosti u Crnoj Gori, obilježen je jubilej 20 godina igre i otvorene su nove prostorije Baletske škole “Princeza Ksenija”. Pod sloganom “S anđelima”, u intimnoj, maltene porodičnoj atmosferi, osnivači škole, novi profesori – Elena Petričenko i Sergej Čumakov, prijatelji i bivši i sadašnji učenici, imali su priliku da se prisjete najljepših trenutaka iz prethodnih dvadeset godina i nazdrave novom početku u prostorijama u Ulici barskih logoraša. Kompletan video materijal pripremljen povodom jubileja publika će uskoro moći da pogleda na Jutjub i Fejsbuk kanalu ove obrazovne ustanove.

Iz Studija za lijepe umjetnosti “Zvončić” izrasla je Baletska škola “Princeza Ksenija”, koja je na najbolji mogući način afirmisala ovu vrhunsku umjetnost na domaćem i međunarodnom nivou. Danas su iza škole više desetina urađenih predstava, stotine djece koja su u “Princezi Kseniji” učila ne samo prve baletske korake, već su se na poseban način obrazovali i oplemenjivali svoj duh. Trajanje škole obilježila su i gostovanja čuvenih svjetskih koreografa i baletskih pedagoga koji su, kao gostujući profesori, mladim balerinama i baletanima prenosili dragocjeno znanje, a ovoj obrazovnoj instituciji darivali auru magične ljepote i raskošnosti. Na velikoj sceni nacionalnog teatra ansambl ove škole izveo je više od 40 predstava, za koje su karte uvijek bile mjesec dana unaprijed rasprodate, a učenici “Princeze Ksenije” nastupali su i na scenama u Kini, Italiji, Ukrajini, Njemackoj, Austriji, Bugarskoj…

Cijela priča i ovaj predivan baletski san u našoj zemlji postoje i traju zbog Vanje Pantović, koja, uprkos svim teškoćama i izazovima, nije odustala. Škola, koja danas radi u Nikšiću i Podgorici, ponovo se, na velika vrata vratila u grad u kojem je začeta – u Bar.

Jubilej smo zamislili drugačije i pripremali smo se za gala koncert na Velikoj sceni CNP-a, ali pandemija je uslovila da ga obilježimo na ovaj način. U video materijalu koji će biti pred publikom biće zastupljene poruke bivših učenica, čestitke sa svih strana svijeta, a umjesto velikih, masovnih koreografija pripremili smo ‘egzersis’, minijature”, kazala je ovim povodom Pantović.

Jubilej je, kako navodi, možda i trebao da se desi u Baru, gradu gdje je sve počelo prije 20 godina.

U Baru je naša divna škola, prolazeći težak i dramatičan put i opstajući posljednim snagama, uspjela da dođe do ovog čarobnog prostora i sale pune jarkog svjetla i do uslova koji su po najvišim standardima. Proslavu jubileju obilježila je reminiscencija, podsjećanje na sve ono što smo svih godina radili, a što je sabrano u našim srcima, dušama, uspomenama,  a uz podršku naših divnih novih profesora  Elene Petričenko i Sergeja Čumakova”, kazala je direktorica škole, dodajući da je izuzetno ponosna što je škola ojačana jakim pedagoškim kadrom.

To je, zapravo i suština. Divno je što jubilej proslavljamo u učionici, jer u njoj čitav naš rad počinje i završava se.Možda je to krug koji se zatvorio. Sunčani, prekrasni krug ispunjenja svih naših nadanja da naša predivna i toliko talentovana djeca imaju prostor za rad. Ovu investiciju, koja je vrlo značajna, obezbijedio je Patron škole, njegova ekselencija Pius Fišer, koji je, otkad škola nema budžet, uspijevao da obezbijedi bruto plate za sve profesore. To su grandiozni napori i nadam se da će jednog dana dobiti nagradu za doprinos obrazovanju djece Crne Gore”, kazala Pantović.

Jubileji su prilika da se prisjetimo lijepih i ružnih trenutaka u određenom periodu. Pantović kaže da pamti svjetla i aplauze sa domaćih i svjetskih scena, ali da postoje i trenuci koje želi što prije da zaboravi.

Kada razmišljam o ove dvije decenije, to je jedna simfonija utisaka. Sjećam se svih bljeskova na scenama u Berlinu, Parizu, Pekingu, Šijanu, gdje smo u okviru Silk Road festivala izveli 11 koncerata u 13 dana, 2019. godine. Taj festival okupio je ansamble iz 125 država svijeta, a Princeza Ksenija je bila specijalni gost. Pune dvorane, aplauzi, radost… To je rezultat koji je vidljiv i onome ko se ne razumije u baletsku umjetnost”, kaže Pantović i dodaje da je, nažalost bilo i ružnih trenutaka, prije svega ukidanje budžeta 2015. godine.

“Ono što bih voljela da zaboravim i što bih toplo preporučila svim vladama ovog svijeta, naročito našoj, jeste poštovanje procedura, administrativnih tokiva i strogo držanje zakona. Izgubili smo mnogo vremena na administrativne procedure. Prije pet godine ostali smo bez budžeta… Treba da se poštuju red, rad i disciplina i da se uvažavaju rezultati . Toliko snage sam potrošila na nepotrebne stvari koje su nas usporile. Kada se škola 2018.godine iseljavala iz svojih prostorija snalazili smo se do ovog trenutka kada se sve preokrenulo u korist naše djece – oni su nosioci našeg društva, oni će nastaviti ono što smo mi započeli. Neko će zbog svega morati da odgovara!.Koliko je savršenh ballerina otišlo iz Bara, srecom, imali smo gdje da ih pošaljemo. Sklopili smo ugovore sa svjetskim akademijama. Koliko se djece preusmjerilo na druge profesije jer nijesu ovdje imali priliku da naprave karijere. To je velika šteta.Čekamo odluku nove Vlade.Ombudsman je u svom izvještaju utvrdio kršenje prava djeteta, minustar Šehović nije reagovao, a dobio je jasne preporuke.Osam hiljada i 200 eura je iznos koji je potreban za sve tri škole, za bruto plate profesorima“, kaže Pantović.

Uprkos svim poteškoćama i dvije decenije praćene brojnim preprekama, “Princeza Ksenija” dočekala je da jubilej proslavi u novom, sunčanom prostoru u Baru.

Trčala sam trku sa preponama 20 godina. Ovaj preokret je poseban i višeznačan. Ovo je pobjeda svjetlosti nad mrakom. Pobjeda odgovornosti prema našoj djeci i omladini nad svim neodgovornim postupcima, sa kojima smo bili suočeni svih ovih 20 godina”, ističe direktorica “Princeze Ksenije”.

Umjetnost i kroz istoriju, u teškim vremenima, nije mogla da opstane bez svojih mecena i dobrotvora. Baletska škola “Princeza Ksenija” imala je sreću i čast da svoj put posljednjih pet godina ukrsti sa njegovom ekselencijom, ambasadorom Piusom Fišerom, koji je, sa posebnim senzibilitetom, prepoznao njen značaj i omogućio joj novi uzlet.

 “Mudrim izborom visokokvalifikovanih baletskih pedagoga sa međunarodne baletske scene, osnivač škole i direktorica Vanja Pantović uspjela je da uzdigne školu od njenih skromnih početaka do institucije najvišeg standarda i nacionalnog ugleda. Nadaleko hvaljeni i prepoznati nastupi baletskog ansambla škole “Princeza Ksenija” na pozornici CNP-a, ali i u inostranstvu, dokaz su izvanrednih postignuća ove  obrazovne ustanove. Baletska škola “Princeza Ksenija” po prvi put postavila je Crnu Goru na međunarodnu baletsku mapu u 21.vijeku… “Princeza Ksenija” dala je doprinos od nacionalnog značaja obrazovanju u Crnoj Gori, i to bez priznanja i institucionalne podrške Vlade Crne Gore, kakvu je zaslužila i koja joj je očajnički potrebna posljednih godina. Škola je preživjela od privatnih donacija. I dalje se nadam da ovo ulaganje u buduće generacije Crnogoraca i Crnogorki i u formiranje nacionalnog ansambla Crne Gore neće biti uzaludno”, kazao je ovom prilikom Fišer.

Prvobitno je proslava planirana za 29.mart, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Pandemija koronavirusa uslovila je da se jubilej proslavi na drugačiji način. Da u svemu lošem ima i nečeg dobrog pokazalo se i ovog puta – gala svečanosti nije bilo, ali su Bar, Crna Gora i prije svega strast koju su u Vanji Pantović prepoznali “anđeli škole” Sergej Čumakov i Elena Petričenko, učinili da ovo dvoje vrhunskih baletskih umjetnika svjetskog renomea odluče da se trajno presale u Bar i postanu redovni profesori u školi.

 „Naš dolazak u Crnu Goru i Bar nije slučajan. Stigli smo ovdje na krilima umjetnosti, rada, sa baletskih divnih visina i u misiji da pripremimo jubilej. Sve što se dogodilo, nije se dogodilo slučajno.Čitava atmosfera u učionicama u sva tri grada osjetili smo je i prosto nas je vezala za našu zemlju. U Baru se osjećamo kao kod kuće, samo što je mnogo toplije, oduševljeni smo“, kazala je Elena Petričenko.

Petričenko i Čumakov potekli su iz cuvene permske škole, karijeru su posljednih četvrt vijeka gradili u Vašington baletu I brojnim turnejama u 75 drzava svijeta i krenuli su u profesorske vode sa istom misijom.

Želimo da podijelimo naše iskustvo i da naučimo djecu kako da uče“, ističu.

Pripreme jubileja okupile su veterane škole, odnosno bivše učenice. Anastasija Lukovac i Lejla Petović ističu zadovoljstvo što su u svom gradu imale priliku da nauče prve baletske korake i znanje i umijeće „stečeno u „Princezi Kseniji“ pokažu na scenama u Kini, Italiji, Njemačkoj, Ukrajini, Hrvatskoj…

Interesovanje za balet pokazala sam u ranom djetinjstvu i roditelji su me sa šest godina upisali u ovu školu. Sada imam 22, odlučila sam se da upišem pravo, koje studiram na Univerzitetu u Beogradu, ali sam i dalje učenica „Princeze Ksenije“. Drago mi je što je u našem gradu postojala i što je opet pružena prilika da djeca uče o baletu.Jako sam ponosna što prisustvujem ovoj proslavi. Kao učenica ove škole nastupala sam na brojnim svjetskim scenama. Najviše pamtim profesore, veliki trud i zahvalna sam im na disciplini koju sam stekla“, kazala je Lukovac.

Petović ističe da je svako putovanje sa ansamblom priča za sebe, ali posebno se izdvaja odlazak u Xi-an.

Tada smo se ponovo okupili. U „Princezi Kseniji“ sam od četvrte godine, a sada studiram psihologiju u Beogradu. Sjećanja na tih osamnaest godina su divna – putovanja, druženja, znanje koje sam stekla. Ostajem i dalje učenica škole“, kazala je Petović.

Za  idejno resenje i uređenje enterijera bile su zadužene bivše učenice, a sada arhitekte, Lara Dabanović i Magdalena Nedović.

Foto: Sergej Zabijako

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 5 =