Balkanski juvelir crnogorskom i mediteranskom pjesniku Borisu Jovanoviću Kastelu

 

 

Institut za istraživanje i razvoj u  humanističkim disciplinama, Institut Belko iz Beograda, shodno svojim opredjeljenjima i programskim okvirima, donio je odluku da specijalnu nagradu Balkanski juvelir dodijeli crnogorskom i mediteranskom pjesniku Borisu Jovanoviću Kastelu.

U obrazloženju odluke između ostalog se  kaže da se nagrada dodjeljuje  za njegov nemjerljiv doprinos baštinjenju, unapređenju i promociji Sredozemlja kao civilizacijskog iskona i načina življenja kroz književni tretman njegovih beskraja i dubina u potrazi za sudbinom. Njegov književni opus predstavlja bogatstvo svih naroda Balkana i Mediterana jer Mediteran je za Kastela ono što je za Kiša razmišljanje o srednjoj Evropi i srednje evropskom usudu, kako ističu analitičari njegovog djela.

Nedavno je Boris Jovanović Kastel imao književno veče u Beogradu, pa su ljubitelji poezije imali priliku da uživaju u stihovima  mediteranskog gospara i muzici Mediterana.

 O mjestu i terminu uručenja nagrade Balkanski juvelir autoru Borisu Jovanoviću Kastelu, javnost će blagovremeno biti obaviještena.