Balša Rakočević – Fotografije, isječak vremena

Poštovani posjetioci, portal Montenegrina nastavlja sa prezentovanjem mladih stvaralaca iz raznih oblasti kulture, umjetnosti, nauke… Ovoga puta predstavljamo Balšu Rakočevića i njegove fotografije kao trajni isječak vremena.

Balsa Rakocevic - 1

Balša Rakočević je rođen 25 juna 1985. u Podgorici, Crna Gora. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju – smjer produkcija za radio, televiziju i film.

U televiziji „In“ (2004-2008) i televiziji „Vijesti“ (2008-2011) je radio kao snimatelj, a kao fotograf je radio za „Dnevne novine” (2011-2013) i informativni portal “Portal analitika” (2012-2014). Trenutno radi za tabloid „Informer“.

Na desetom međunarodnom novinskom konkursu „Betina fotografija godine“ je nagrađen za fotografiju „Kiša kao spas“.

Izložbe:

  • Balsa Rakocevic - 22015- Samostalna izložba „Socijalna pravda“ Budva.
  • 2014 – Kolektivna izložba „Umjetnost u javnom prostoru – Kaleidoskop “, Beograd.
  • 2014 – Internacionalna kolektivna izložba „Prefoto“, Preševo.
  • 2014 – Humanitarna kolektivna izložba “Click for help”, Podgorica.
  • 2013 – Internacionalna kolektivna izložba „Prefoto“, Preševo.
  • 2013 – Kolektivna izložba portala za kulturu “Stribor strašni”, Podgorica.
  • 2013 – Internacionalna kolektivna izložba „Betina fotografija godine“, Zagreb.
  • 2013 – Internacionalna kolektivna izložba „Betina fotografija godine“, Beograd.
  • 2011 – Samostalna izložba “Slovaci i prijatelji”, Podgorica.
 • 2011 – Kolektivna izložba “Oko Montenegra”, Podgorica.
 • 2010 – Samostalna izložba “Slika je nijema pjesma”, Kolašin.

IZBOR FOTOGRAFIJA

1

5

21

6

17

30

24

Predstavljajući svoje stvaralaštvo, Balša je između ostalog izjavio: “Predstavljam se kao fotograf dokumentarne fotografije, fotografije koja nastoje da bi prikazala istinitu, objektivnu i stvarnu sliku nekog događaja, situacije ili ličnosti, bez namještanja, bez foliranja. Za mene predstavlja izazov ‘uhvatiti’ trenutak, podijelti ga sa prijateljima i okolinom, osjetiti njihove reakcije jer svrha dokumentarne fotografije jeste da svojom porukom utiče na javnost i da podstakne neke društveno-političke promjene i djelovanja”

3

Kisa kao spas

11

12

13

14

Naglašavajući značaj fotografije, autor je kazao sljedeće: “Pojava fotografije je promijenila uobičajeno shvatanje vremena na jedan revolucionaran i paradoksalan način. Fotografija čini da se vrijeme zaustavi, čini da se zabilježeni trenutak ureže u pamćenje dublje nego pokretne slike, jer jasno predstavljaju određen isječak vremena. Svaki trenutak koji prođe, sa sobom odnosi jednu sliku datog stanja stvarnosti, jer ukoliko se ne zabilježi – slika nepovratno nestaje, zauvjek neprimijećena, nepoznata”

2

7

18

26

25

27

29

22

Leka Dedivanović o vremenu u kojem živimo i Balšinim fotografijama na kojima je uhvaćeno to vrijeme kaže: „Pogano vrijeme u kojem živimo, a koje su mudri nazivali „potrošačko doba“, diktira svoja pravila. Sve je podređeno trgovini, zaradi, parama… U doba šoping molova, internet trgovine i sveopšte trke i haosa, umjetnost polako biva uhvaćena u kandže trgovine. Mnogi su se opredijelili za modnu fotografiju, komercijalne forme i uljepšanu sliku stvarnosti. Ne umanjujem njihovu vrijednost rada, jer i on ima svoju estetiku i dušu. Samo što ja tu dušu ne razumijem baš najbolje.

Na fotografijama Balše Rakočevića nema foliranja. Nema šminkanja, nema poziranja, nema namještanja… Ljudi su uhvaćeni u svojim svakodnevnim obavezama. Sve je neposredno, živo, autentično. Balšine fotografije su uhvaćeni trenutak života.

„Slika je nijema pjesma“ rekli su stari Latini. Balša pjeva svoju pjesmu, a mi smo tu da uživamo u njoj.
Da uživamo u životu koji promiče iz svake njegove fotografije. Da razumijemo i zavolimo ljude koji nas posmatraju sa njih. Znane i neznane.“

8

15

20

28

31

32

19

16

10

9

KONTAKT:

Balša Rakočević

website: www.balsarakocevic.com

mail: balsharako@gmail.com

telephone: +382 69 650 777;

adress: Vaka Đurovića 102,

81000 Podgorica, Montenegro