Bar – Predstavljanje knjige „Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879–1912“


OSMANSKO POSLANSTVO I MUSLIMANI CRNE GORE 1879–1912

autora Jovana Muhadinovića

Učestvuju : Jusuf Kalamperović, bivši predsjednik Opštine Bar i ministar u Vladi; Mahmut Metanović, istoričar; Amar Borančić, politikolog; Ivan Jovović, predśednik Ogranka Bar Matice crnogorske i autor.

Bar, Dvorac kralja Nikole, utorak 28. mart u 20 časova.

Knjigu „Osmansko poslanstvo i muslimani Crne Gore 1879–1912“ istoričara Jovana Muhadinovića objavila je nedavno Matica crnogorska. Ovo djelo nastalo na osnovi magistarskog rada  odbranjenog na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, predstavlja iskorak u naučnom rasvjetljavanju crnogorsko-osmanskih odnosa poslije 1879. godine i prikazuje situaciju u kojoj su se našli muslimani u tadašnjoj Crnoj Gori.

Poslije međunarodnog priznanja na Berlinskom kongresu 1878. godine, Crna Gora i Osmansko Carstvo, nakon viševjekovnog sukoba, uspostavljaju zvanične diplomatske odnose, da bi poslanstvo već naredne godine bilo otvoreno na Cetinju. Rad Osmanskog poslanstva je bio fokusiran na rješavanje problema nastalih pripajanjem novih teritorija Crnoj Gori i muslimanskog stanovništva koje je emigriralo ili ostajalo u svojim domovima. Pogoršani odnosi nakon Malisorskog ustanka i izbijanje Balkanskog rata su doveli do prekida diplomatskih odnosa 1912. godine.

Matica crnogorska je knjigu objavila u okviru biblioteke Kultura i istorija, a finansijski je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


15 + six =