Barski ljetopis – Autorsko veče Bisere Suljić Boškailo

 

 

Autorsko veče Bisere Suljić Boškailo

 

Savremenu bosanskohercegovačku knjižževnost na XXV festivalu Barski ljetopis, u knjižževnom dijelu programa pod sloganom Pasažži iz Bara, predstavlja Bisera Suljić Boškailo, poznata knjižževnica, novinarka i prevoditeljka koja danas žživi na relaciji Ingolstat-Sarajevo. Njeno autorsko veče će se održžati u utorak, 14. avgusta, na platou ispred Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 21:00h. 

Riječ je o vrsnoj intelektualki, koja je rođena u Tutinu, a šškolovala se u rodnom mjestu, Sarajevu i Mostaru, gdje je završšila studije srpskohrvatskog jezika i knjižževnosti. Njemački jezik i knjižževnost je diplomirala na Katoličkom univerzitetu u Ajštetu, gdje je magistrirala i doktorirala na temu Tomas Man. Kao germanista i doktor filološških nauka, dugogodiššnji je predavač njemačkog jezika u Ingolstatu u Njemačkoj, a predaje i na katedri za germanistiku na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Član je Drušštva pisaca BiH, Njemačkog drušštva pisaca i Drušštva novinara BiH…Na knjižževnoj sceni je prisutna od 1991. godine, kada joj, u izdanju sarajevskog Oslobođenja, izlazi knjiga pjesama Vilino kolo, koja je 2005. dopunjena novim pjesmama u knjizi Vilino kolo i druge ljubavi, objavljenoj u produkciji izdavačke kuće Zalihica iz Sarajeva. Za poeziju je višše puta nagrađivana, između ostalih i prestižžnom nagradom Antun Branko ŠŠimić. Kao romansijerka, potpisuje  se na nekoliko naslova: Goli otok, La Perla, Pešter (dva izdanja), a roman Bilija je 2009. godine ovjenčan Deretinom nagradom kao najbolji neobjavljeni roman u Srbiji. Publikovana je i njena malo izmijenjena doktorska disertacija u monografiji Tomas Man na svojim izvorima, kao i roman sa studijskim dodatkom drugih djela i recenzija naslovljen Pešter i druga djela. Uspješšno se bavi prevođenjem sa njemačkog jezika, a za prevod knjige za djecu Sedmica puna subota, autora Paula Maara, dva puta je nagrađena. Njena pisana ostvarenja se takođe prevode na njemački, a zastupljena su u brojnim antologijama i knjižževnim časopisima. 

Bisera Suljić Boškailo je učesnica mnogih domaćih i inostranih knjižževnih festivala, a na ovogodiššnjem Barskom ljetopisu sagovornik joj je Ismet Šljuka, dramski umjetnik iz Pljevalja, dok je uvodničarka u program Mila Čordašević.