Barski ljetopis – Dublin pub sinoć ofarban u bež boju


Multimedijalnom promocijom albuma „Život u e-mollu“ VIS „BEŽ“, uz premijeru video-spota za numeru „Ružan san“ i mini koncert, sinoć je nastavljena uspješna serija programa iz bARS selekcije ovogodišnjeg festivala “Barski ljetopis”. Dublin pub, kultno mjesto alternativne i pop-rock kulture, u Ulici maršala Tita,  okupio je brojne ljubitelje kvalitetnog zvuka koji su imali priliku da uživaju u interesantnoj, dinamičnoj večeri i sjajnoj atmosferi.

VIS „BEŽ“  (početna sloba imena – Božidar, Edin, Željko) je projekat nastao u cilju očuvanja urbane muzičke baštine Bara, i predstavlja spoj rada tri autora – Božidara Gagovića, Edina Dibre i Željka Milovića, na pjesmama koje su nastale u periodu 1985–1990. EP „Život u e-mollu“, čiji je izdavač Mediteran Multimedia, čini šest pop pjesama snimljenih na akustičnim instrumentima u novim, bogatijim aranžmanima nego što su bile u izvornim varijantama. Realizacija projekta omogućena je sredstvima Opštine Bar na osnovu konkursa za finansiranje NVO.

Inicijator projekta “Život u e-mollu” je novinar, književnik i publicist  Željko Milović, koji je osamdesetih  bio vokal barske grupe „The Acropolyss Band“.

“Za ‘The Acropolyss Band’ su čuli jedino članovi naših familija i Radomir Petrić koji je tu pjesmu pustio u program Radio Bara 30. novembra 1988. godine”, podsjetio je Milović. “Što se tiče projekta VIS ‘BEŽ’, sklopile su se kockice nakon Opštinskog konkursa za NVO, jer smo Božo i ja godinama željeli da to realizujemo. Kao dvojici starijih, trebao nam je neko mlađi, pojavio se čarobnjak u radu sa kompjuterima i klavijaturama, u liku mladog Edina Dibre. Ušli smo u studio i išlo je začuđujuće lako. Božo me, uz to, ubijedio da nisam zaboravio da pjevam”.

Božidar Gagović je danas na čelu poznate rock grupe „Akademia“, a osamdesetih je svirao u barskim grupama „Carlo V“, „Ponoćni ritam“,  „Don Kihot“, “Bellmondo”… Naziv albuma “Život u e-mollu” je njegova ideja.

“E-moll volim kao akord. Kad uhvatim gitaru i pravim minijature, najčešće je tu on kao široki akord. Presedan je da neko u domenu pop muzike uradi album, a da je na cijelom ista intonacija. Pjesme su nam ‘legle’, Željko se u e-mollu najkomfornije osjeća kao pjevač, pjeva odlično, bile su neophodne samo neke manje intervencije. On je pronašao mene, zajedno smo pronašli Edina, interesantan je bio rad koji je trajao oko dva-tri mjeseca. Prve dvije pjesme smo uradili ‘iz cuga’, kod treće – ‘Ivone’ – jedine čiji autori nismo mi nego Milenko Lokmer, imali smo problema, a onda su naredne dvije opet lagano išle”.

Edin Dibra je multiinstrumentalista mlađe generacije, snimatelj i producent, a sarađivao je sa velikim brojem aktuelnih crnogorskih i regionalnih muzičara. Edin kaže da je tokom dva mjeseca bilo posla i da je srećan što su planirano i ostvarili. U nastanku albuma su, pored Gagovića, Dibre i Milovića, učestvovali i drugi barski muzičari.

Gost večeri bio je muzički novinar i rok kritičar Petar Janjatović koji je noć prije na “Ljetopisu” promovisao četvrto izdanje svoje “Ex Yu rock enciklopedije”, a čije je prijateljstvo sa Željkom Milovićem započelo kad je radio s njim intervju kao jedini rok novinar u Crnoj Gori.

“Uživao sam u raznim saradnjama sa  Željkom, pogotovo u radu na njegovoj crnogorskoj enciklopediji roka, spominjao je da je imao bend i govorio mi da je pjevao, što je meni tada djelovalo kao ozbiljna laž. Međutim, nije lagao, danas smo preslušavali CD, zvuči kao muzika s kraja osamdesetih. Mislim da su na ovom albumu uspjeli da uhvate duh i zvuk tih godina. Sinoć sam imao priliku da slušam i ‘Akademiu’. Ne volim kad bendovi sviraju tuđe pjesme, ali ako to rade dobro kao oni, nemam zamjerku”.

Najavljujući promociju spota za pjesmu “Ružan san”, Željko Milović je istakao da će ga osim publike, prvi put vidjeti i oni koji u njemu učestvuju. U spotu se kao glavna glumica pojavljuje bivša miss Crne Gore Ana Pejović, a video klip nosi jasnu angažovanu poruku. Semir Karastanović koji je radio snimanje, režiju i montažu kazao je da je zadovoljstvo raditi sa Željkom kao scenaristom, kao i da njihova saradnja na različitim projektima traje već dvadest godina. “Ideja mi se dopala, uradio sam spot koji je nakon Željkovih sugestija pretrpio određene korekcije, lijep je za oko”.

Tokom mini koncerta, VIS “BEŽ” je izveo sve pjesme sa albuma – “Ružan san”, “S one strane sna”, “Crna žena”,  “Ivona”,  “Čekajući XXII vijek”, “Sanjaj, ballerina”, a onda i “Makadamovu” “Balerinu” uglas sa publikom i dragim gostima Mirsadom Serhatlićem i Jozom Kestnerom koji su za ovu priliku stigli iz Podgorice,. U nastavku programa nastupili su Milić Šarović sa pjesmama Masima Savića i “Galije”, te Ritchie Orlandić izvodeći Springsteena. Moderatorka programa bila je Silvija Vukelić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


one × 1 =