Barski ljetopis – Koncert klasične muzike

 

 

Bar, 28. novembar 2018. godine

Novembarski program ovogodišnjeg izdanja Zimske scene „Barskog ljetopisa“ biće zaokružen koncertom klasične muzike koji će se održati u četvrtak 29. novembra u Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 20h.

Tom prilikom nastupiće Ljubiša Jovanović, jedan od najeminentnijih flautista današnjice i Oleksij Močanov, poznati ukrajinski pijanista. Specijalna gošća je mlada crnogorska flautistkinja Dijana Orlandić.

Na repertoaru su, u sazvučju dvije flaute i klavira, kompozicije Mocarta, Čajkovskog, Baha, Bornea i Telemana.

Ljubiša Jovanović je jedan od najznačajnijih flautista današnjice koji se usavršavao u klasi prof. Kristiana Lardea u Parizu gdje dobija Diplome Superieur de Concertiste 1983. godine. Nakon toga ostvaruje dugogodišnju saradnju sa Aurele Nikoletom, jednim od najvećih muzičara i flautskih pedagoga XX vijeka. Tokom svoje više decenijske karijere svirao na svim značajnim festivalima u bivšoj Jugoslaviji, kao i u Francuskoj, Švajcarskoj, Kini, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Rusiji, Rumuniji, Velikoj Britaniji, Alžiru, Finskoj, Danskoj, Ukrajini, Južnoj Africi, Norveškoj, Argentini. Jovanović je 25 godina radio kao solo flautista Beogradske opere i baleta (1978–88), Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije (1988–89) i Beogradske filharmonije (1989–2004). Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je zaposlen od 1994. godine, sada u zvanju redovnog profesora flaute.

Osnivač je Profesionalnog ansambla Camerata Serbica, ansambla Lola Klasik i festivala klasične muzike BUNT (Beogradska Umetnička Nova Teritorija).

Ima status umjetnika Haynes Artist zajedno sa flautistima kao što su Džejms Golvej i Emanuel Paji.
Jovanović svira na 14k zlatnoj flauti WM. S. HAYNES.

Poznati ukrajinski pijanista Oleksij Molčanov, koji skoro deceniju živi i radi u Crnoj Gori, svoju koncertnu djelatnost započeo je još kao student. Od tada je realizovao turneje sa recitalima po Ukrajini i Libanu, nastup u Švajcarskoj, koncerte sa brojnim orkestrima, a snimio je niz programa i koncerata za državnu radio i televiziju u Ukrajini. Sarađivao je sa Savezom kompozitora Ukrajine, na projektima savremene muzike i u kamernom duu sa violinistom G. Kabinim. Kao solista je 1996. i 1997. godine otvarao sezone orkestra Niškoj filharmoniji (dir. A. Novicki i A. Vujić). Godine 2010. kao solista otvara sezonu orkestra Filharmoniji Čerkasi (dir. A. Djačenko), a 2011. godine sezonu orkestra Crnogorski gudači (dir. G. Krasko).

Nastupao je na festivalima Mokranjčevi dani, Nimus, A Tempo, KotorArt, Montenegro music fest, Barski ljetopis, Espressivo, Nei suoni dei luoghi, Budva Grad teatar. Aktivni je učesnik projekta Crna Gora jedna kulturna adresa. Trenutno ima status vanrednog profesora i mentora na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Dijana Orlandić, mlada crnogorska flautistkinja diplomirala je na Muzičkoj akademiji na Cetinju, u klasi profesora Ljubiše Jovanovića. Tokom školovanje je pohađala je majstorske kurseve kod istaknutih flautista: prof. Ljubiša Jovanović (Srbija); Karolj Maročik (Srbija); Mišel Debost (Amerika); Matej Zupan (Slovenija); Feliks Rengli (Švedska); Vinsent Lukas (Francuska). Kao prva flauta Young Euro Classic orkestra nastupala je u Concert Haus-u u Berlinu, Kaselu i Splitu, pod dirigentskom upravom Henriha Šifta.

Treću godinu studija završila je u Kini u klasi prof. Gouliang Hana. Tokom boravka u Kini, Dijana imala čast da radi sa Džejmsom Galvejem, najvećim flautistom našeg vremena.