Barski ljetopis – Najava programa za petak, 05. i subotu 06. avgust 2016. godine

 

Barski ljetopis - znak 152

 

PETAK

Petak,  05.08.  21:00h
Zavičajni muzej Bar
Izložba: ZIDNO  SLIKARSTVO Crne Gore
Kopije fresaka iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore

U petak 5. avgusta 2016.g. u okviru likovnog programa ovogodišnjeg Barskog  ljetopisa u Zavičajnom muzeju Bar u 21 sat biće priređena izložba Zidno slikarstvo Crne Gore – kopije fresaka iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore.

Izložbu organizuje Zavičajni muzej Bar u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore. Ovom ekspozicijom biće prikazani  spomenici   zidnog slikarstva  Crne Gore nastali  u različitim epohama i stilovima putem prezentacije kopija fesaka iz fondova Narodnog muzeja Crne Gore.

Pružajući  informativnu sliku o razvoju zidnog slikarstva Crne Gore tokom vijekova  predstaviće  se  kulturno-istorijske i likovne  vrijednosti naših fresaka i njihove osobenosti   prezentacijom  fresaka  iz srednjeg i novog  vijeka  u crkvama i manastirima Crne Gore, počevši od monumentalnog slikarstva manastira Morače  koje spada u sam vrh  vizantijskog zidnog živopisa XIII vijeka. Zatim, biće predstavljene freske iz  XIV, XV i XVI vijeka, koje su radile slikarske radionice različitih likovnih vrijednosti i karakteristika, sastavljene od anonimnih grčkih i domaćih majstora,  kao i izuzetna slikarska ostvarenja nastala u 17 vijeku, koja su radili poznati zografi:  Kozma i Radul. Autor izložbe je istoričar umjetnosti Vladislav Kasalica muzejski savjetnik i upravnik Muzeja u Baru.

 

Petak,  05.08.  22:00h
Ljetnja pozornica Doma kulture
„Draft teatar” -Tuzla
predstava „Đe sam ja tu“ – komedija

tekst Rucante-po renesansnoj komediji „Mušica“,
režija Dragan Tešić;
igraju:Aldin Joldič, Almedina Salčinović, Dragan Tešić, Jasmina Salkić i dr.

 

„Draft teatar” -Tuzla će u petak,  05.08. sa početkom u 22:00h na Ljetnjoj pozornici Doma kulture izvesti predstavu, pod nazivom “Đe sam ja tu”. Rađena je po tekstu „Mušica“, Anđela Rucantea.  Adaptaciju i režiju potpisuje DraganTešić.

Riječ je o još jednoj  tipičnoj  bosanskoj priči. Predstava govori o lažnim prijateljima, lažnim junacima, političkim prevarantima i bezobrazluku u kojem svako svakoga želi da iskoriti i prevari, sve to u takozvanom ljubavnom četvorouglu. 

 

SUBOTA

Subota, 06.08.  21:00h
Dvorac kralja Nikole
Autorsko veče: Teofil Pančić (Zemun-Novi Sad)
moderator: Vesna Pavićević (Bar)

Teofil Pančić – srpski novinar, esejista, pripovjedač, kolumnista i književni kritičar

Autor je dvadesetak knjiga različitih proznih žanrovskih formi, koje objavljuje od 2001. godine. Kritički i analitički tekstovi publikovani su mu u nizu značajnih listova i časopisa iz Srbije i sa ex-Yu prostora, kao i publikacijama u SAD, Rusiji i više evropskih zemalja. Bio je. urednik nedeljnika „Vreme“ i radio je kao politički komentator radija Slobodna Evropa. Pored niza drugih priznanja, dobio je renomiranu nagradu „Jug Grizelj“ (1999) i nagradu Nezavisnog udruženja novinara Srbije „Dušan Bogavac“ za etiku i hrabrost (2010). Živi u Zemunu i Novom Sadu. Kolumnista je i kritičar beogradskog nedeljnika „Vreme“.

Moderator – Vesna Pavićević – profesorica jezika i književnosti u Gimnaziji „Niko Rolović“ Bar; kolumnistkinja elektronskog barskog portala „Jedro“; učesnica kulturnih manifestacija.

Uvodničar večeriMila Čordašević, selektor književnog programa ”Barskog ljetopisa”