Barski ljetopis – Odigrana predstava „Krvave svadbe“Bar, 7. avgust 2019.godine

– Dugim aplauzom i ovacijama, u utorak veče, pozdravljena je predstava „Krvave svadbe“ koja je u okviru 32. „Barskog ljetopisa“ odigrana na Ljetnjoj sceni Doma kulture u Baru. Ovaj komad Federika Garsije Lorke, sa rediteljskim potpisom Igora Vuka Torbice, prošlogodišnja je koprodukcija Budva Grad teatra i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Jednostavna radnja Lorkine poetske drame iz ciklusa tzv. seoskih tragedija „Krvave svadbe“ (1932), bazirana na tragičnom sudaru društvene hipokrizije i rigoroznog lažnog morala sa jedne i vulkanskih strasti junaka sa druge strane, prati pripreme za ugovoreno vjenčanje Vjerenice i Vjerenika. U noći svadbenog slavlja, Vjerenica bježi sa svojom prvom, nepreboljenom ljubavlju, Leonardom Feliksom, čiji su rođaci svojevremeno ubili Vjerenikovog oca i brata.

Prema riječima Milice Grujičić, koja igra Vjerenicu – glavnu junakinju, ova priča je i danas veoma aktuelna, naročito na našim prostorima:

„Ta konstantna želja za slobodom i strast koja postoji među ljudima, potreba da budeš ono što jesi i da se boriš za svoju slobodu pa makar došlo čak i do strašnih posljedica. Lorka govori o krvnoj osveti, to je ja mislim ogromna tema za Crnu Goru i Srbiju, ali mi smo baveći se ovim tekstom i kroz predstavu uspjeli da dođemo do jedne katarze i do pomirenja među ženama koje bi uvijek trebalo da podržavaju jedne druge i da razumiju.“

Reditelj predstave smatra da je Lorka u svojoj poetici pomirio ono što se na našim prostorima, sva je prilika, nikad neće pomiriti. Kao ni jedan autor prije njega, objedinio je u jednakoj mjeri i snazi, tri poetska, autorska i ideološka plana: umjetničke tradicije, narodnog i ličnog.

Milici Grujičić je za ulogu Vjerenice na 32. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu dodijeljena nagrada „Ardalion“ za najbolju žensku ulogu, a „Krvave svadbe“ su proglašene za najbolju predstavu u 2018. godini na portalu „Belgrade Edt Culture – Top 10 najboljih predstava za 2017-2018. pozorišnu sezonu u Srbiji“. Ovo ostvarenje za godinu dana od premijere dostiglo je zvanje „hit predstave“, a Grujičićeva se nada češćim igranjima u Crnoj Gori:

„Čula sam da se ovdje dosta priča o predstavi, iako smo je samo nekoliko puta igrali u Crnoj Gori, ja sam se nadala češće, predstava prosto raste, ima svoj život, a mi je održavamo i volimo i trudimo se da uvijek bude dobra, da prosto pokrenemo ljude u nekom lijepom načinu razmišljanja“, zaključila je ova novosadska glumica. 

U predstavi igraju: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Stanić, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić i Nenad Pećinar.