Barski ljetopis – Odigrana predstava „Play Shakespeare“


Scena u Starom gradu sinoć je bila obasjana ljepotom i harizmom sedmoro talentovanih studenata Fakulteta dramskih umjetnosti koji su pred punim gledalištem odigrali diplomsku predstavu „Play Shakespeare“ i na sjajan način otvorili Dane studenata u okviru Pratećeg programa manifestacije „Barski ljetopis“.

Kroz scene iz Šekspirovih drama, uz prologe, epiloge i sonete, pokazali su koliko su dobro uvježbali glas, govor, ples i pokret, radeći tokom pripreme ispita na unapređenju glumačke tehnike pod vođstvom svoje profesorke, iskusne glumice Dubravke Drakić. U dinamičnoj i raznorodnoj predstavi objedinjena su sva značajnija Šekspirova djela od „Hamleta“, „Ričarda III“, „Romea i Julije“, preko „Magbeta“, „Ukroćene goropadi“, „Sna ljetnje noći“ do „Mnogo buke ni oko čega“ i „Bogojavljenske noći“, a publici je pružen užitak skoro dvočasovnog druženja sa junacima jednog od najvećih pisaca svih vremena.

U predstavi igrajuItana DragojevićAnđela MarunovićJovana BrnovićMina MićovićMilica Pejović, Milo Perović, Matija Memedovići Miloš Kašćelan koji naglašava da iza ove predstave stoji mukotrpan proces, veliko odricanje jer se radi o materijalu, poslije antike, najtežem za igranje.

„Mogli smo, ipak, i da se igramo, jer se radi o temama i karakterima koji su nam relativno bliski. Uz to, scena u Starom Baru je idealna – otvorena, neobičnog oblika, imamo sve što nam treba, odnosno, što se pominje u svakoj od Šekspirovih drama. Ovaj ambijent daje nešto novo, što pozorište zatvorenog tipa ne može da ponudi“, konstatuje Kašćelan ističući da su disciplina, posvećenost i igra tri najznačajnije stvari koje od njih zahtijeva prof. Drakić.

Ispitna predstava je proizvod onoga o čemu studenti maštaju i razmišljaju dok se suočavaju sa izvanrednim materijalom kakve su Šekspirove drame, pri čemu je zadatak profesora ne samo da ih motiviše već i dokaže koliko je važno da se tokom studiranja bave najkvalitetnijim i najzahtjevnijim sadržajima.

„Neće često biti u prilici da biraju i rade zadatke koji traže ozbiljno, studiozno bavljenje istraživanjem i vježbanje svih glumačkih elemenata po kojima mogu biti prepoznati – razvijanje tehnike, glasa, govora, pokreta, plesa. Ovdje su pokušali a većina je i uspjela da igrajući likove razviju glumačke kapacitete.

Za ove studente je privilegija što su dio „Barskog ljetopisa“, a posebna je privilegija što igraju na ovoj čarobnoj sceni. Čini mi se da je nedovoljno cijenjena, čuvajte je, ne dozvolite da se pozorište ukloni iz ovog divnog prostora i intime koja nam omogućava da budemo posebno bliski sa publikom“, poručila je Dubravka Drakić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + 16 =