Barski ljetopis – Održan koncert All Stars Strings Ensemble Montenegro


Iako će tek večeras nakon promocije knjige „Podrumijske priče“ autora Zorana Gojića biti spuštena zavjesa na 34. Barski ljetopis, sinoć je na Ljetnjoj pozornici Doma kultura održan posljednji koncert.

Kroz poznate teme klasične muzike kao i prepoznatljive tango motive, zajedno sa popularnim filmskim temama, koje su odavno postale svjetski standardi publiku je vodio All Stars Strings Ensemble Montenegro.

Bazično prepoznati kao quartet „Unique“, uz dodatak iskusnih umjetnika s bogatim scenskim iskustvom, formiran je veliki kamerni sastav koji broji deset članova i to za potrebe ovogodišnjeg festivala Barski ljetopis.

All Stars String Ensemble Montenegro 2021 čine: Verica Čuljković, Ana Rašović, Teodora Kaličanin, Sonja Vojvodić- violine, zatim Anda Dizdarević i Danijela Drašković – viole, Ana Dulović i Vladimir Drobnjak – violončelo,  Andrijana Ramović – kontrabas i Mladen Lalović – perkusije.

„Naš matični žanr kojim se bave svi članovi orkestra je klasična muzika, a djela klasične muzike za kvartet postoje aranžmanski i najdraže nam je svirati takav repertoar. Međutim, još od početka željeli smo se oprobati u drugim žanrovima i pokažemo da klasični gudački kvartet može izvoditi i djela popularne muzike. Međutim u početku je bilo teško sačiniti takav repertoar, jer to nije bilo popularno i dugo smo pripremali aranžmane. Pisanje aranžmana je bio najteži dio, ali vremenom se repertoar proširivao, počeli smo sa tango i filmskom muzikom, zatim dodali evergrine, a sada od svakog žanra imamo spremljen po cjelovečernji repertoar, ako ne i više“, objasnila je vođa kvarteta „Unique“ Verica Čuljković.

Tokom ovogodišnjeg Barskog ljetopisa, koji je trajao tri sedmice publika je uživala u 24 programa, koncepcijski podijeljenih u šest segmenenata: pozorišni, filmski, književni, likovni, muzički i program bARS.

Veče koje će staviti tačku na ovogodišnji program omaž je autoru Zoranu Gojiću, a osmišnjeno je kao promocija knjige „Podrumijske priče“. O njemu će od 20.30 ispred Dvorca kralja Nikole govoriti Neđeljko Đurović.

Zoran Gojić (Bar, 1973) više od tri decenije je slušao i zapisivao priče i legende iz okoline Bara. Bio je izuzetan poznavalac grada i okoline – običaja, govora i ličnosti koje su obilježile zajednički život žitelja sve tri vjere. Njegov doprinos pri izradi nekoliko monografija o našem gradu bio je od suštinskog značaja za rasvjetljavanje događaja i sudbina opisanih u njima. Preminuo je juna 2021. godine, a Gojićevu jedinu knjigu “Podrumijske priče” (Mediteran Multimedia, 2021), koja je zbir biranih legendi, priča i anegdota koje je sakupljao, predstaviće njegovi prijatelji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen − 6 =