Barski ljetopis – Otvaranje kolektivne izložbe radova “Priče iz karantina”


Likovno promišljanje o karantinu kao poziciji pred barskom publikom


Bar, 17. avgust 2022. godine


– „Priče iz karantina“ naziv je kolektivne izložbe radova šest crnogorskih umjetnika koja će biti otvorena u četvrtak, 18. avgusta u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Bar u 21h, kao dio likovnog programa 35. Barskog ljetopisa u selekciji dr Anastazije Miranović. 

Ova postavka kustoski je projekat Milice Bezmarević, istoričarke umjetnosti i kustoskinje Centra savremene umjetnosti Crne Gore i obuhvata radove Zdravka Belog Delibašića, Tadije Janičića, Teodore Nikčević, Ivane Radovanović, Siniše Radulovića i Jovane Vujanović.

„Ono što čini povod ove izložbe i njenu ideju jeste promišljanje o karantinu kao poziciji, ali ne isključivo u kontekstu aktuelne pandemije, već i o načinu na koji svaki pojedinac živi svoje vlastite svakodnevne karantine – različite situacije nepripadanja, odbačenosti, društvene i socijalne izolacije i svjesne samoizolacije. Uznemirujući  osjećaji zastoja, anksiozna isčekivanja neke promjene, sve očigledniji raspad uobičajene svakodnevice, samo su neki od opštih utiska karantinski provedenog vremena. Izložba je dakle koncipirana kao neka vrsta sakupljenih utisaka ili uspomena iz doba karantina, ličnog ili pandemijskog, svejedeno, i njihovih umjetničkih refleksija.“ – zapisano je u tekstu pratećeg kataloga izložbe koji potpisuje kustoskinja Milica Bezmarević, koja će i otvoriti izložbu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 − 3 =