Barski ljetopis – Otvorena izložba Dimitrija Popovića

 

 

Bar, 26. jul 2018.

 

Postavka umjetničkih radova Dimitrija Popovića, pod nazivom „Eros, krv i svetost“ može se vidjeti u Dvorcu kralja Nikole, nakon što je otvorena sinoć, 25. jula u okviru likovnog programa 31. „Barskog ljetopisa“. Izložbu je, tradicionalno, otvorila dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa festivala.

Izložba obuhvata dvadesetak radova oblikovanih različitim umjetničkim medijima, i slikarskim tehnikama inače svojstvenim za Popovića, koji je jedan od najcjenjenijih slikara sa naših prostora. „Eros, krv i svetost“ su sublimirani naziv pojedinačnih ciklusa posvećenih poznatih ženskih likova iz „Biblije“ – Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, čije je likove Popović interpretirao na moderan likovni način.

Te tri odrednice – eros, krv i svetost, bitno određuju karaktere te tri biblijske žene. Dakle, na ovim slikama rađena je svaka na svoj, zanimljiv način u kojemu se erotizam, senzualnost i mistificizam pojavljuje prema karakteru lika kojega obrađujem. Međutim, da se publika ne bi osjetila zbunjeno ili šokirano nužno je da se poznaje tema, da se zna originalni biblijski tekst koji je bio izvor za jednu modernu likovnu interpretaciju. Dakle, na tim slikama ništa nije šokantno da bi se proizveo efekat kod publike, već se radi o modernom pristupu staroj temi sa svim značajkama koje ta tema nosi, objasnio je Popović.

Dakle, značajno za percipiranje cjelokupnog Dimitrijevog umjetničkog opusa, pa i ovog, su predtekst i podtekst. Naime, „umjetnik maestralno, intrigantno/lucidno kontekstuira date teme, dovodeći do interaktivnih provokacija, a time i do nove značenjske vrijednosti. Ono što se čini banalnim, zapravo je sasvim suprotno – krajnje kompleksno i slojevito, produkt dugotrajnih kontemplativnih iskrenja, što u konačnici rezultira vanvremenskim umjetničkim djelom. Tako žena sa njegove slike, žena „Biblije“ u sebi sublimira različite metafizičke ideje i simboličke odrednice koje korespondiraju sa ženom današnjice, čija je suština i dalje bliska ženi iz biblijskog teksta.

Priroda žene se u suštini nije promijenila, suština njenog bića ostala je ista. Namjerno sam, da bih pravio aktutelizaciju te teme uzimao savremene moderne žene koje su mi bile model. Za Juditu mi je pozirala jedna psihološkinja Petra Vrkljan, za Magdalenu glumica Dora Lipočvan, a za Salomu Severina koja je bila idealan model da otjelovi tu savremenu Salomu, istakao je Popović.

Dimitrije Popović nam svoje suštinske teme donosi majstorskom egzekucijom, lucidnom elegancijom umjetničkog, slikarskog spektakla, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim – stav je Anastazije Miranović, usaglašen sa ostatkom kritike njegovog rada. Postavka Popovićevih radova može se obići u Dvorcu do srijede, 08. avgusta kada će na istom mjestu biti otvorena izložba slika Milke Vujović.  

Foto: studio Petović