Barski ljetopis – Otvorena izložba Nataše Đurović

 

 

Bar, 28. jun 2018.

 

– Prva samostalna izložba 31. „Ljetopisa“ je izložba Nataše Đurović, otvorena 27. juna u Dvorcu kralja Nikole. Postavka obuhvata 35 slika i crteža različitih dimenzija iz njenog posljednjeg umjetničkog ciklusa „Trajanje, nestajanje, trajanje“, koji problematizuje odnos života i smrti, odnosno suštinu ljudskog bića. Izložbu je otvorila dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa „Ljetopisa“.

Dr Anastazija Miranović je u svom izlaganju između ostalog kazala: “Umjetnici je podjednako važna tema i njena egzekucija, kao i način na koji je  djelo prezentirano u određenom prostoru. U tom kontekstu, iako su radove ovog ciklusa, kojeg čine desetine crteža, insatlacija, slika, vidjele beogradaska i podgorička publika, ovo je posve nova izložba, jer joj je dat novi kontekst, shodno mjestu/prostoru ekspozicije.  Nataša vrši selekciju radova po  principiu „majne je više“, dozvoljavajući djelu da „diše“, specifičnom fenomenologijom, podcrtavajući kodirajući diskurs kontrasnim velikim/malim formatima. Kako sama umjetnica kaže, mali formati su „dnevnički zapisi duše“, dok su veliki „slojevite priče o svjesno/nesvjesnom/intuiciji…“

Za umjetnicu Natašu Đurović polazna tačka svake izložbe je prostor. On sa postavkom priča priču i zato se uvijek promišlja u kontekstu iste, jer postaje dio doživljaja i simboličkog tkanja sadržaja slika, odnosno crteža.

Za mene je svaki put novi prostor novi izazov. Za ovaj prostor napravila sam određeni izbor da bih koncept izložbe formirala u nekom saglasju, a istovremeno i kontrastu između velikih formata i minijatura i to tako da čitav prostor kao i cjelina figurira sa jednim odnosom crno-bijeloga, i sa odnosom velikog formata i niza minijatura. Dobija se na sakralizaciji prostora što je meni uvijek značajno, zato što se moja umjetnička istraživanja vezuju za metafizičke teme i nose duhovnu dimenziju, odnosno potka svih mojih i ranijih ciklusa uvijek nosi duhovnu dimenziju. Zato je jako važno kako postaviti izložbu da bi se prenijela takva vrsta atmosfere, kazala je umjetnica.

Crteži i slike izložene u Dvorcu kralja Nikole kreću se od radova izuzetno velikih dimenzija do pojedinačnih ili u kompoziciju uklopljenih minijatura. U slučaju Nataše Đurović dimenzije slike determinišu i sadržaj i sam proces stvaranja.

Kod mene je taj proces dugotrajan, uvijek traje po pet-šest godina. U tom se procesu uvijek dešavaju različite stvari, počev od meditacije i pripreme za egzekuciju, tj. izvođenje djela. Već u toj fazi nastaju neke brze zabilješke i skice kao pripreme za određeni rad na pojedinim djelima ili kompozicijama minijatura ili ambijentalnim instalacijama. Istovremeno rad je kompleksan i osmišljen, a na drugoj strani u momentu samog slikarskog ili crtačkog izvođenja djela dešava se jedna velika sloboda, kazala je Đurović.

Sve ono što je zapleteno u svijest i podsvijest, sve što je došlo iz snova i mašte, što se vezuje za arhetipske predstave… sve to profunkcioniše u kreativnom činu i činu nadahnuća Nataše Đurović. Tako nastaju njene minijature koje nose iskrene i intimne zapise duše, a ovaploćuju se i djela koja su rađena postupno, slojevito, u više etapa, dugotrajnim procesom. Umjetnica još uvijek ima potrebu da se bavi istraživanjem svih aspekata i interpretacija teme „Trajanje, nastajanje, trajanje“, tako da su radovi iz ovog ciklusa do daljnjeg njena stvaralačka preokupacija. Izložba se može obići u Dvorcu do 11. jula, kada će na istom mjestu biti otvorena izložba Biljane Keković.