Barski ljetopis – Otvorena izložba „Od predjela ka znaku“ – omaž Milu Milunoviću i Petru Lubardi

 

 

 

„Od predjela ka znaku“ jedan od ključnih programa obilježavanja jubileja crnogorskog likovnog nasljeđa

 

Bar, 06. jul 2017. godine

 

Izložba „Od predjela ka znaku“ – omaž Milu Milunoviću i Petru Lubardi, otvorena je u srijedu, 5. jula u sali Dvorca kralja Nikole u prisustvu predsjednika barske opštine, dr Zorana Srzentića i velikog broja zvanica i gostiju. Izložba, čiji su autori istoričarke umjetnosti Ljiljana Karadžić i Snežana Ivović, kao i selektor likovnog programa Barskog ljetopisa, Milun Lutovac, organizovana je u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore. Postavka se u Dvorcu može obići do 26. jula.

 

 

Izložba „Od predjela ka znaku“ dio je programa obilježavanja značajnih jubileja – 110 godina od rođenja Petra Lubarde, 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Mila Milunovića. Izložbu je otvorio ministar kulture u Vladi Crne Gore, mr Janko Ljumović, konstatujući u obraćanju prisutnima da se djelo dva velikana, po prvi put  u okviru jubilarnog Barskog ljetopisa povezuje i integriše u formi zajedničke postavke koja njihovo slikarstvo inovativno predstavlja publici, i koja još jednom svjedoči autentičnost i samosvojnost koja djelima Lubarde i Milunovića obezbjeđuje sasvim posebna mjesta u crnogorskoj kulturi.

„Jubilej je pokrenuo ideju o jedinstvenoj postavci koja otvara prostore novih promišljanja o najreprezentativnijim djelima Milunovića i Lubarde. Obojica su bili beskompromisno posvećeni umjetničkom traganju i procesu stvaralačke imaginacije, čime su i Crnu Goru dostojno predstavili drugima. U tim komunikacijama njihovo slikarstvo se upisalo u univerzalni jezik svjetske umjetnosti, baš onako kako se u taj jezik istinski umjetnik upisuje, a on je uvijek medijum između iskona, mita i arhetipa svog prostora i čiste transcendecije umjetničkog univerzuma. “, kazao je ministar Ljumović na otvaranju.

Na otvaranju je istaknuto i da je izložba „Od predjela ka znaku“ jedan je od ključnih programa kojim institucije kulture u ovoj godini obilježavaju značajne jubileje crnogorskog likovnog nasljeđa. Mr Milun Lutovac, selektor likovnog programa Ljetopisa i jedan od autora izložbe govorio je o umjetničkim svojstvima Milunovića i Lubarde koja ih čine velikanima naše likovne stvaralačke misli.

 

 

U muzičkom dijelu programa sinoć su učestvovali  prof. dr Rade Amanović (gitara) i Milena Janković (vokal), koji su svojim izvedbama upotpunili ovo sadržajno veče u kome je uživao veliki broj gostiju.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


seventeen − four =