Barski ljetopis – Otvorena izložba slika Biljane Keković

U srijedu, 11. jula 2018. godine, u Dvorcu kralja Nikole u Baru, otvorena je samostalna izložba slika poznate crnogorske umjetnice, Biljane Keković. Izložba je organizovana u okviru likovnog programa „Barskog ljetopisa“, a obuhvata dvadesetak živopisnih radova, manjeg i većeg formata, iz ciklusa „Misli u pokretu“.

Biljana Keković je rođena u Podgorici, 1970. godine. Diplomirala je na Fakuletu likovnih umjetnosti na Cetinju, na odsjeku Grafički dizajn u klasi prof. Mila Grozdanića i odsjeku Slikarstvo u klasi prof. Ratka Lalića, 1993. godine. Magistrirala je slikarstvo u klasi prof. Branislava Sekulića. Radi u Centru savremene umjetnosti Crne Gore i članica je ULUCG-a. Učestvovala je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Važnije samostalne izložbe su joj izložbe u Galeriji „Pizana“ u Podgorici (2009), Plavom dvorcu na Cetinju (1995), Galeriji „Centar“ u Podgorici (1993), „Bel art“ u Novom Sadu (2005), kao i izložba na festivalu „Budva Grad teatar“ (2006). U okviru kolektivnih izložbi svoje radove predstavila je u Sjedinjenim Američkim Državama, Portugaliji, Španiji, Belgiji, Francuskoj, Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini. Osvojila je niz nagrada i priznanja.

Izložbu je otvorila dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i selektorka likovnog programa „Barskog ljetopisa“.  Opisujući umjetničko stvaralaštvo autorke, Anastazija Miranović je između ostalog kazala sljedeće: “Biljana opšti sa svijetom i sobom bojom. U toj interakcijskoj amplitudi smjenjuju se zapažanja i rasploženja od vedrih ditiramba, do elegičnih smiraja. Kontorlisani nemir  uhvaćen u tijelu slike  artikuliše energetska stanja slojevitih iskustava, strahova nadolazećeg, nemirenja s postojećim, promišljenim  bojenim iskazima. Sve životno-prirodne dihotomije, u kontrasnim jukastapozicioniranim korelacijama, zapravo kao da izgovaraju Matisovu rečenicu: “Ne mogu da pravim razliku između osjećanja koje imam o životu i načina na koje te osjećaje izražavam””. Izlaganje gospođe Miranović možete pogledati u video zapisu.

DIO IZLOŽENIH RADOVA

POŚETIOCI NA OTVARANJU IZLOŽBE